Познат датум одржавања „Песме Америке“, могу ли Американци да освоје „Евросонг“

Прво издање америчке верзије „Евросонга“, „Песме Америке", биће одржано крајем 2021. године, преноси Варајети. Организација америчког издања „Евровизије“ могла би да буде увод за долазак САД на такмичење за најбољу песму Европе.

„Песма Америке“ (American Song Contest), чије је одржавање заказано за период божићних празника крајем следеће године, углавном ће задржати концепт и формат оригиналног такмичења које сваке године прати више од 200 милиона гледалаца.

Америци ће моћи да се представе солисти, дуети или групе до шест чланова, баш као и на „Песми Евровизије“, а моћи ће да изводе искључиво оригиналне песме које нису раније објављиване, преноси Варајети.

Формат, како је тренутно осмишљен, састојаће се од неколико квалификационих такмичења и полуфинала, а победник ће бити одабран у финалу које ће се емитовати у ударном термину.

Такмичаре из свих 50 америчких савезних држава ће одабрати „Академија песме Америке“ коју ће чинити амерички музички професионалци у сарадњи са публиком из сваке државе.

„Велика је привилегија изградити такмичење из почетка“ 

Један од продуцената америчке верзије такмичења биће Кристер Бјоркман, дугогодишњи продуцент „Песме Евровизије“.

„Евровизија ми је била пројекат из снова још откад сам био дете. Велика је привилегија да добијем шансу да искористим све што знам о такмичењу да бих га изградио из почетка и да га донесем публици која не зна ништа о Евросонгу“, казао је Бјоркман за Варајети.

Бен Силверман, који ће бити извршни продуцент такмичења, рекао је да је јурио за „Евросонгом“ 20 година.

„Потрошио сам 20 година јурећи ово. Када сам био директор Ен-Би-Сија, када сам био агент у Вилијам Морису и када сам почео да радим у Ревилу. Једноставно, волим формат“, навео је Силверман.

Истакао је уједињујућу снагу такмичења и то како долазак „Песме Америке“ није могао да дође у боље време.

„Када је Америка подељена више него икада пре и када се суочавамо са толико тема које нас деле, једина ствар која нас истински уједињује наша култура“, нагласио је Силверман.

Кристер Бјоркман је додао да је у питању такмичење у којем можеш да навијаш за своју државу или родни град и нема такмичења које нуди нешто слично.

Могу ли Американци до „Евросонга“? 

Први пут је „Песма Америке“ најављена уочи „Евросонга“ у Атини 2006, када је објављено да је америчка телевизија Ен-Би-Си обезбедила права за америчку верзију такмичења, али је све остало само на најави.

Доскорашњи супервизор „Песме Евровизије" Јон Ола Санд је рекао да ће, у зависности од тога како се најављено такмичење „Песма Америке" буде развијало, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) одлучити могу ли Сједињене Државе да учествују на „Евросонгу“.

У правилима такмичења стоји да, осим активних чланова ЕБУ-а, међу којима је и Радио-телевизија Србије, на „Песми Евровизије“, уз посебну позивницу организатора, могу да учествују и придружени чланови ове организације.

На тај начин се од 2015. такмичи Аустралија и та земља једини је придружени члан који добија позивницу за учешће на „Евросонгу“, а Сједињене Државе имају три телевизије које су придружени чланови ЕБУ-а, па би било која од њих могла да добије позивницу за неко од наредних такмичења за најбољу песму Европе.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво