Јела Чело: Моју уметничку душу није импресионирао сјај Холивуда

Спојила је виолончело, класичну, поп и рок музику. Свирала је на додели Оскара, али холивудски сјај и престоница индустрије забаве нису је оборили с ногу. Она је Јела Чело.

Најпре се бавила класичном музиком, али Јелена Михаиловић већ годинама комбинује класичан музички израз са обрадама поп и рок класика у аранжманима за виолончело и симфонијски оркестар.

За излазак из оквира уметничке музике и тестирање граница свог инстумента, виолончела, како каже, било је неопходно много храбрости.

„У том тренутку завршавала сам специјалистичке студије на Факултету музичке уметности и као школован класичан музичар, спремала сам се за озбиљне класичне композиције, капитална дела. Као музичар, не као челиста, пожелела сам да изађем из тих оквира класичне музике и вештину коју сам стекла са годинама вежбања да пробам да уклопим у неки други музички израз“, каже Михаиловићева позната и као Јела Чело.

Спој класичног и поп звука, сматра Михаиловићева, је и леп и користан посебно због нових нараштаја којима треба приближити класичну музику и то на начин који је њима близак - креоз модерне технологије и електрични инструменти.

Сусрет с виолончелом љубав на први и последњи поглед 

Присећајући се првог сустрета са виолончелом, Јела Чело каже да је то била љубав на први и последњи поглед: „Загрљај са виолончелом је посебна веза уметника и инструмента који свира. Има најближу боју тона људском гласу и њим могу да се изразе најтананије емоције“.

После низа концерата у земљи и свету, као један од својих најинтересантнијих наступа млада уметница издваја онај на додели Оскара у Лос Анђелесу и сарадњу са холивудским великанима међу којима је и познати филмски режисер Џејмс Камерон. 

„То је јединствен догађај у животу једног уметника, посебно оног који долази са ових простора. То је фантастично искуство, то где се налазим, пред ким свирам, са ким разговарам схватила сам тек касније“, наводи челисткиња. 

Међутим, Холивуд као индустрија забаве није импресионирао Јелину уметничку душу: „Они су краљеви шоу-бизниса, нема бољих од њих, али мени није пријао сав тај сјај нон-стоп. Зато сам се вратила да ми овде буде база“.

Током трајања пандемије корона вируса, 29. априла у 18 сати засвирала је из Скупштине града и тако пружила подршку у борби против ковида19 у оквиру концерата „Београд побеђује“, у организацији Града Београда и ЦЕБЕФ-а.

„Велика ми је част што сам се нашла међу уметницима у овој фази, било је нас шест. Волела бих да се те акције понављају јер мислим да има много талентованих људи који би могли да дају допринос оваквим акцијама. Велика ми је част јер је концерт био посвећен докторима који се боре против епидемије“, истакла је Јела Чело додајући да јој је био необично, чак помало тешко да свира без публике пред собом. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јул 2020, 12:09) - anonymous [нерегистровани]

Amerofili, i ostali ofili se ne pitaju nista u ovoj zemlji, prema tome, neka zence slobodno svira.

Oni uvek mogu da slusaju maju berovic, ekstra nenu i slicne izvodjace, hvala bogu, mi smo demokratsko drustvo i ima muzike za svakog. Cak i da slusaju etno, i tu ima publike. Prema tome nema potrebe za kritikovanjem i osudama, sve je dostupno, uz par klikova.

(субота, 25. јул 2020, 00:12) - anonymous [нерегистровани]

fatal error

Da nije "pala" na Holivud e to joj nasi amerofili nece oprostiti.

(четвртак, 23. јул 2020, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

Jedna od nasih ozbiljnih muzicara u zemlji, kad svira, to je umece. Cak bi se svetski muzicari ponosili sa njom.

Jedino mi je krivo sto ne snima albume. Ima mnogo toga da predstavi ljudima, ima gomila bendova koji je mogu pozvati da bude gost, samo da nisu displeji samsunga j3. Kad moze apocalyptica da svira sa bojanom sudjicem i da se svi provedu ekstra, pa moze i ona sa nasim bendovima takodje. Vreme je da drzava malo pomogne ljudima i ulozi koji evro u kulturu, ne mora sve u politicke partije. Ovde barem muzika spaja ljude.