Шести „Бунт рок фестивал“ биће одржан идуће године

„Бунт рок фестивал“ РТС-а је једини телевизијски фестивал такмичарског карактера и већ шест година успешно истрајава у домену афирмације домаће поп и рок музике, доприносећи формирању нове српске поп и рок сцене. Тако је требало да буде и ове године, али је пандемија то прекинула негде на пола пута.

Спроведен је Јавни конкурс, стигло је 150 пријава из Србије и неколико из земаља у окружењу, потом је стручни жири одабрао 21 бенд. У Јутарњем програму РТС- а, ауторка Бранка Главоњић је данас образложила одлуку у вези са 6. „Бунт рок фестивалом“.

„Због новонастале ситуације изазване коронавирусом, одлучили смо да су здравље и безбедност наших такмичара приоритет, те ћете квалификационе емисије шестог 'Бунт рок фестивала' бити у прилици да гледате током априла и маја 2021. године, а финале, традиционално, у јуну“, рекла је Главоњићева. 

Између осталог, како је истакла, још је неизвесно који ће се летњи фестивали одржати ове године, што значи да би победнички и најбољи бендови овогодишњег издања остали ускраћени за једну од најважнијих награда нашег фестивала – „Бунт рок турнеја“.

„Поручујем свима који су се пријавили да буду стрпљиви, да не одустају од свог ауторства и стваралаштва, од своје музике и да предстојећих нешто мање од годину дана искористе за побољшање својих песама и извођачких способности. Увидели смо да су људи широм света сагласни да је ово време када се треба окренути себи и свом раду, унапређењу сопствених могућности. 'Бунт рок фестивал' од наших такмичара не одустаје и потрудићемо се да им дамо посебан простор од септембра ове године, како бисмо им надокнадили време које су због „вис мајор" околности – изгубили“, објаснила је Бранка Главоњић, ауторка „Бунт рок фестивала“ РТС-а и емисије „Бунт“.

Кроз „Бунт рок фестивал“ прошло је преко 800 бендова, 120 је први пут добило прилику да представи свој рад. Током пет година фестивала, музика 15 победничких и најбоље пласираних бендова је изузетно разноврсна, а различити су и сами музички састави. 

„Слободно могу рећи, а и резултати то потврђују, да смо уступањем медијског простора Јавног медијског сервиса и омогућавањем наступа на концертима и фестивалима и другим видовима афирмације бендова окупљених око 'Бунт рок фестивала' заиста започели период развоја и подршке развоју нове српске рок сцене, и то оних аутора и бендова која немају свој медијски простор тренутно у Србији“, оценила је Главоњићева.

„Бунт рок фестивал“ РТС-а препознат је као својеврсна платформа за развој музичке сцене и већу присутност нових генерација, које поседују ауторски потенцијал, а немају медијски простор где да представе то што раде. Колико је њих успело добро да искористи добијену шансу, након учешћа на фестивалу?

„Сви наши победници полако проналазе свој пут на актуелној рок сцени у Србији. Изузетно сам поносна на рад бендова 'Дингоспо Дали', 'Вива вопс', 'Sergio Lounge' и 'Лагана среда'. Али постоје и бендови који нису добили награде на нашем фестивалу и многи од њих су такође оцењени од стране стручне јавности и публике као 'свежа крв' – нове снаге, српске рок сцене“, истиче ауторка „Бунт рок фестивала“ РТС-а.

За ову годину, најављено је и специјално издање ПГП РТС које ће бити компилација најбоље пласираних песама са првих пет „Бунт рок фестивала“.

„Планирамо да тај ЦД представимо на посебном догађају, којим ћемо најавити 6. 'Бунт рок фестивал'. Ако све буде текло по плану, 2021. година ће кроз овај фестивал и емисију 'Бунт', дефинитивно бити у знаку нових прогресивних рок бендова и аутора“, закључила је Главоњићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво