Џезери славе свој дан, добили виртуелну честитку

Данас је Светски дан џеза. Унеско је установио тај датум, јер џез види као средство споразумевања, дијалога и јединства међу људима. У тренутним околностима, ово је и повод да се говори о проблемима самосталних уметника у овој области.

Џез није само музика, већ култура, а прича о њему уско је повезана са развојем демократије и грађанских права.

Настао на југу Америке, стекао је епитет америчке класике, а дан кад је рођен обележава се и у нашој земљи. Да је омиљен међу публиком, годинама показују пуне сале на џез концертима и фестивалима. Ове године неће бити тако, али публика ипак не остаје ускраћена за слушање џеза.

Милица Шеварлић из Дома омладине каже да су музика и уметност ових дана кључни, како бисмо се охрабрили и видели светло на крају тунела.

„Дом омладине Београда и београдски џез фестивал ове године поклањају виртуелну честитку у виду петнаестоминутног снимка са прошлогодишњег обележавања Светског дана џеза“, истиче Милица Шеварлић.

Генерални секретар асоцијације европских фестивала Кристофер Хубер, у писму нашој држави, позвао је да се подрже независни уметници који су посебно угрожени због пандемије. Истичући неопходност манифестационе привреде, као и то да су фестивали једна од значајних грана туризма.

„Мислим да смо ми највише погођени, а о томе говори и чињеница да у Америци постоји фондација која се зове ‘Луј Армстронг’, она је основана са намером и циљем да помогне у невољи. Та фондација је определила милион долара помоћи слободним уметницима, џез музичарима“, наводи џез пијаниста и композитор Владимир Маричић.

Први концерт поводом Светског дана џеза код нас одржан је у Сурчину. Касније су концерти почели да се одржавају широм земље, а фестивали постали најпопуларнији међу младима. До поновног сусрета публике и џеза, остаје да се музика слуша на интернет платформама.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво