„Нишка бања, топла вода“ – светски хит

Песма „Нишка Бања,топла вода“ у свету је једна од наших најобрађиванијих народних песама. Настала је пре скоро једног века, а познаваоци музике кажу да је одликују необичан ритам и позивитна атмосфера.

Песму Нишка бања пева хор америчког Универзитета Арканзас, али и чувени хор Бечких дечака. Она је тема и неких холивудских филмова.

„Ако постоји нека српска народна песма коју Американци знају, то је онда Нишка Бања. Врло је снажна, превазилази границе, повезује културе и ми јој нисмо одолели па је певамо“, објашњава Стивен Колдвел, диригент хора из Арканзаса.

 У рок аранжману однедавно је свира јапанска група „Пирамидос“.

„Знамо за ту песму преко друштвених мрежа. Лепа песма која прави добру атмосферу и волели бисмо да дођемо у Србију и да је тамо свирамо“, кажу токојски рокери.

Етно певачица Биљана Крстић каже да се песма брзо памти и да је једноставна за певање:

„Веома је занимљива ритмика те песме. Ритам 9/8 је ритам који носи, тако да кад чујете ту песму, ви не можете да седите, морате да цупкате или ћете да устанете да играте“, напомиње Биљана Крстић.

Бањац и дугогодишњи туристички радник и музичар Бане Симовић, сматра да та песма спаја север и југ Србије.

„Јужнопругашки бећарац. На један весео начин говори, па чак и критикује, знате стих дању горе, а ноћу се гасе сијалице. Њу су Роми пласирали, захваљујући том ромском осећају за праве ритмове“, истиче Бане Симовић из Нишке Бање.

Песма је написана 1927. године, а СОКОЈ је потврдио да је аутор музике и стихова некадашњи глумац Народног позоришта у Нишу Душан Цветковић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 04. феб 2020, 08:12) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Re: 9/8

Da ali 9/8 sa pravilnom strukturom 3+3+3 a u balkanskom folkloru postoji "nepravilno slozena" struktura 2+2+2+3 (tata-tata-tata-tatata). Zbir je isti ali je akcentuacija drugacija. Obzirom da sva muzika ima za osnovu pesmu ovakav ritam je rezultat ritma reci. dvoslozna, dvoslozna, dvoslozna pa troslozna rec.

(уторак, 04. феб 2020, 07:26) - anonymous [нерегистровани]

ne znam odakle bih poceo kad dodjemo do dolepomenute sintagme.

juznoprugaski "becarac"?! Ne vredjajte !

(понедељак, 03. феб 2020, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Pesma je zasigurno "unikatna" ali i prijatna

Niškoj baniji gotovo da ne treba marketing da bi se razvio potencijalni pandemijski-turizam međutim nedostatak sadržaja i zagađenje životne sredine je učinilo svoje.

(понедељак, 03. феб 2020, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

9/8

Ako se dobro secam iz skole, Ofenbahova Barkarola je takodje u 9/8 taktu.