„Нишка бања, топла вода“ – светски хит

Песма „Нишка Бања,топла вода“ у свету је једна од наших најобрађиванијих народних песама. Настала је пре скоро једног века, а познаваоци музике кажу да је одликују необичан ритам и позивитна атмосфера.

Песму Нишка бања пева хор америчког Универзитета Арканзас, али и чувени хор Бечких дечака. Она је тема и неких холивудских филмова.

„Ако постоји нека српска народна песма коју Американци знају, то је онда Нишка Бања. Врло је снажна, превазилази границе, повезује културе и ми јој нисмо одолели па је певамо“, објашњава Стивен Колдвел, диригент хора из Арканзаса.

 У рок аранжману однедавно је свира јапанска група „Пирамидос“.

„Знамо за ту песму преко друштвених мрежа. Лепа песма која прави добру атмосферу и волели бисмо да дођемо у Србију и да је тамо свирамо“, кажу токојски рокери.

Етно певачица Биљана Крстић каже да се песма брзо памти и да је једноставна за певање:

„Веома је занимљива ритмика те песме. Ритам 9/8 је ритам који носи, тако да кад чујете ту песму, ви не можете да седите, морате да цупкате или ћете да устанете да играте“, напомиње Биљана Крстић.

Бањац и дугогодишњи туристички радник и музичар Бане Симовић, сматра да та песма спаја север и југ Србије.

„Јужнопругашки бећарац. На један весео начин говори, па чак и критикује, знате стих дању горе, а ноћу се гасе сијалице. Њу су Роми пласирали, захваљујући том ромском осећају за праве ритмове“, истиче Бане Симовић из Нишке Бање.

Песма је написана 1927. године, а СОКОЈ је потврдио да је аутор музике и стихова некадашњи глумац Народног позоришта у Нишу Душан Цветковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво