Оркестар хармоника и гитара – како спојити неспојиво

Крагујевачки Академски оркестар акордеониста, основан прошле године, за кратко време остварио је запажене наступе у земљи и иностранству. Победник је међународног такмичења у Пули, учесник многобројних фестивала, а професори и студенти који га чине, иду и корак даље. На концертима у Крагујевцу и Београду, наступиће са прослављеним гитаристом Влатком Стефановским.

Спој, наизглед неописивог – класичних нота и виртуоза на гитари, за кога тајне у мизици не постоје. За крагујевачке хармоникаше, част и изазов.

 

„Са тако великом звездом свирати заједно у дуету, уз пратњу оркестра, нешто је, стварно незамисиво за мене“, каже Петар Мирков, професор хармонике.

„То је био велики изазов, спојити два правца. Један правац који је академског типа и други правац који представља један вид импровизације“, наводи композитор Предраг Радисављевић.

Брижљиво одабран програм, прихватљив за стручну публику али и све поклнике лепих нота, заснован је на споју класике и балканског звука. Музички експеримент, са тридесет извођача.

„Свирамо две традиционалне македонске песме Јовано јованке  и Македонско девојче  у комплетно новом аранжману, предивну музику Астора Пјацоле из дуплог концерта за бандонеон и гитару и љубавну тему из филма Синема Парадизо“, најављује Предраг Костовић, диригент крагујевачког Академског оркестра акордеониста.

Нешто увек ново, храбро, и изазовно, карактеристично је за Влатка Стефановског, који увек помера музичке границе.

„Треба прихватати неке нове ствари, неке нове изазове. Није стално добро ићи по утабаним стазама и свирати оно што најбоље знаш. Неки пут треба човек да се баци у хладну воду и научи нешто ново“, наглашава Влатко Стефановски.

Како звучи та нова, до сада невиђена мешавина мелодија и инструмената, крагујевчани ће бити у прилици да чују вечерас, а београдска публика у недељу у дворани Коларчеве задужбине.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 24. нов 2019, 07:05) - anonymous [нерегистровани]

gitara

Pa orkestar juzni vetar je spojio Pericinu narodnu harmoniku i Savinu rok gitaru jos 80-ih i bili najbolji