Цела породица свира класику – какофонија талента за предивне мелодије

Када цела породица свира понеки иструмент, ствари понекад могу да буду хаотичне, нашалио се пијаниста Уки Оваскаинен, који је са ћерком Ањом виолинисткињом и сином Вуком челистом гостовао у „Јутарњем програму“.

Уки Оваскаинен каже да је већ са девет година одлучио да ће свирање клавира бити његов животни позив, а ћерка Ања објашњава да иако је породица утицала на то, ипак пресудила њена жеља да узме виолину у руке.

Са друге стране, син Вук каже да није сигуран да би се бавио класичном музиком да није било родитељског утицаја. Иако је првобитно хтео неки други инструмент, на крају се испоставило да му највише прија чело.

На питање како изгледа један дан у музичкој породици и какав је распоред вежбања, Уки одговара кратко: „Хаотичан“, док Вук уз смех додаје да га родитељи терају да иде да вежба у академију, а не кући.

Ања сутра има солистички наступ у Галерији САНУ, а на програму су Бах, Бетовен, Дворжак и Сарасате.

Наступе такође припрема и Вук и то на Коларцу 10. и 23. новембра, од којих је други концерт РТС-а на којем ће бити солиста, а на репертоару ће се наћи Шостаковићев Други концерт.

„Имам велику срећу што са децом могу да поделим тај вид комуникације и свој живот“, истиче Уки.

Што се популарне музике тиче, и Ања и Вук кажу да им за уши не прија модерни поп правац, али да воле старије поп, рок и џез нумере.

број коментара 0 Пошаљи коментар