Суђић: Кинези реагују срцем и непредвидиви су

Симфонијски оркестар РТС-a и маестро Бојан Суђић вратили су се са најстаријег фестивала у Кини – „Шангајског пролећног фестивала“.

Реч је о историјским концертима наших симфоничара у Кини, као и фантастичном успеху и  професионалној посвећености свих који су учествовали у том спектаклу.

О утисцима донесеним из Кине, Бојан Суђић, директор Музичке продукције РТС-а, има само речи хвале.

„Велики је то успех и историјска прилика да се покажемо на том сјајном фестивалу који је угостио велике светске солисте, диригенте, оркестре. У истој недељи са нама су били берлински симфоничари, на том фестивалу стално наступа Берлинска филхармонија и сви најзначајнији музичари данашњице. Шангај је град са 25 милиона становника“, рекао је маестро Суђић.

Сам фестивал био је утакмица на светском тржишту, где смо ми препознати као квалитет. У конкуренцији три оркестра, ми смо добили прилику да одемо на тај фестивал, јер ми нисмо познати као земља у којој се улаже у музику, проблем је наша препознатљивост у иностранству. Није лако дати препоруку таквом ансамблу, истакао је диригент.

„Имали смо два концерта, на првом, класичном концерту, свирали смо Дворжакову девету симфонију Симфонију из Новог света, Менделсонов Виолински концерт и Охридску легенду, Стевана Христића, као препознатљив, наш заштитни знак, представника националног правца код нас“, објаснио је маестро.

Очекивања Кинеза су била резервисана, па су они за крај концерта ставили на програм њихову химну Моја отаџбина, па смо ту композицију извели на сцени са преко 400 хориста.

Публика је на крају концерта маестра враћала на сцену три пута, па је сам Бојан Суђић онда запевао на кинеском композицију Моја отаџбина.

Кинези реагују срцем и непредвидиви су, а ми смо сензибилитет за Кинезе, нисмо крути Запад. Тај концерт је прошао сјајно.

Други концерт био је крем фестивала, изводили смо најзначајније савремене кинеске композиције. Реакција после концерта је била невероватна, проломио се громогласан аплауз, напомиње цењени уметник.

Аплауз је трајао десетак минута.

Како ће се даље одвијати ствари, не зависи од нас, већ од подршке и напорног рада.

„Сви велики оркестри имају велику подршку својих спонзора и државе, желе да представе своју културу у свету, а морам да нагласим да сам јако поносан колико су наши музичари били сјајни на сцени и ван ње. Сјајно су репрезентовали нашу кућу свирајући надахнуто. То је напорна турнеја која је одлично прошла, верујем да је ово велики мотив за све, и сви из оркестра су рекли да би поново свирали у Кини“, открива Суђић.

„Симфонијски оркестар и Музичка продукција су веома активни, после постојања од осам деценија, негује се традиција. Недавно је завршен конкурс за младе солисте и композиторе, нас очекују и концерти, спектакли, идемо једним жустрим темпом, доста снимамо, све је успешно“, закључио је шеф диригент Симфонијског оркестра РТС-а Бојан Суђић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво