Завршен призренски фестивал средњовековне музике

Трећи међународни фестивал средњовековне музике „Медимус 2018“ завршава се вечерас у Призрену. Дом културе у Грачаници, Друштво пријатеља и Фондација „Свети Архангели“ ове године угостили су еминентне музичаре из Немачке, Словеније, Мађарске и Србије.

У несвакидашњем амбијенту атријума Цркве Светог Спаса која бди над Призреном од 1330. године, у предходна три дана смењивали су се звуци ране или средњовековне музике.

„Срећна сам сто сам дошла и што сам део овог покушаја да се нешто дивно прикладно у овом граду дешава. Вечна музика је модерна музика и она је инсиративна врло. Никад није ретро она је свеодржива“, каже певачица Дивна Љубојевић.

Житеље Косова и Метохије овакви садржаји духовно испуњавају и дају наду.

Уметнички директор Дарко Карајић рану музику негује, изводи и креира.

„Музика средњег века, то је један огроман период. Временски дугачак, географски веома шаролик. До сада смо углавном слушали ста се слушало на западу и на овим просторима, а догодине ћемо проширити видике мало и на исток“, истиче Карајић.

Гркиња, Францускиња и две Немице, чине ансамбл „Касиопеа“ из Берлина.

„Ту нема записа, тако да за пуно тога шта смо преслушали и записали ноте, направили смо аранжмане. То нису готове композиције тако да то заиста треба ново креирати и оживети“, објашњава инструменталисткиња Каролина Батер.

Покровитељ манифестације је Канцеларија за Косово и Метохију, а пријатељ фестивала ове године је Мађарска.

Остали аутори: Драгана Ракочевић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 29. авг 2018, 08:39) - Car dusan [нерегистровани]

Joj

Medjunarodni festival...i nije festival srpske srednjovekovne muzike nego muzike uopste...

(понедељак, 27. авг 2018, 17:11) - Љубиша Јевтић [нерегистровани]

Свети Спас

Рај за душу и очи. Овај фестивал средњевековне музике оплемењује, испуњава душу, даје ти крила да полетиш... спаја људе . Догодине укључите и средњевековну музику са истока и земаља из окружења

(понедељак, 27. авг 2018, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

Косово

Дивно. Али морам да напоменем да у cредњем веку Cрби ниcу пиcали латиницом.