Боб Дилан, Имани и Векс Тејлор на џез фестивалу у Монтреалу

Музичари Боб Дилан, Пинк Мартини, Имани, Векс Тејлор и Роберто Фонсека биће главни извођачи на 38. Међународном фестивалу џеза у Монтреалу од 28. јуна до 8. јула.

Широк спектар жанрова, попут блуза, фолка, рока, попа и електронске музике, испуњаваће вечери на једном од најзначајнијих џез фестивала у Северној Америци.

У оквиру своје велике турнеје која је почела у Стокхолму, где је примио Нобелову награду за књижевност, Боб Дилан ће 30. јуна наступили у „Бел центру“, хали хокејашког тима Монтреала, где може ући 20.000 посетилаца.

Дилан је недавно у свој репертоар адаптацијама из периода од тридесетих до педесетих година 20. века уврстио и џез, мада ће публика доћи да слуша и његове стандардне хитове.

Председник фестивала Жак Андре Дипон открио је да ће програм првог летњег фестивала у Монтреалу бити „разноврстан и богат стиловима и културама“ са извођачима из 17 земаља и са свих континената.

Векс Тејлор, француски ди-џеј познат због свог експерименталног трип-хопа са електронским и џез утицајима, представиће нумере са свог последњег албума By any beats necessary путем видео-пројекција.

По избору организатора фестивала, млада Квебечанка Шарлот Карден, електро-поп певачица,  наступаће три вечери заредом уз клавирску пратњу.

Као и сваке године, на фестивалу ће се наћи и етаблирани уметници и нова открића попут Кендис Спрингс, певачице и пијанисткиње из Тенесија која ће представити свој први албум Soul Eyes.

Иконе џеза попут Чарлса Лојда, Џона Пицарелија и Стенлија Кларка су такође на програму.

Директор програма фестивала Лоран Соније рекао је да ће новину ове године представљати низ концерата под називом „Ре: Креација“, на којима ће музичари попут монтреалског пијанисте Жан Мишела Блеза изводити туђе репертоаре у експерименталном маниру.

Музичка комедија Ла-ла ленд, која је освојила шест Оскара, биће приказана у сали „Вилфрид-Пелтије“, уз музику из филма у извођењу Монтреалског оркестра.

број коментара 0 Пошаљи коментар