Историјски концерт „Стоунса“ на Куби

Стотине хиљада Кубанаца присуствовало је, уз песму, одушевљено клицање и громогласне аплаузе, првом концерту британске рок групе „Ролингстоунс“ на Куби, где је рок музика годинама била забрањена. Спортски комплекс „Сијудад депортива“ у кубанској престоници, који може да прими 450.000 гледалаца, синоћ је био препун, док су се реке људи преливале на улице, а многи су чак стајали на крововима околних зграда, па је чувени музички састав поздравило више од пола милиона oбожавалаца, преноси АФП.

Историјски концерт „Стоунса“ на Куби Историјски концерт „Стоунса“ на Куби

Концерт је одржан три дана после историјске посете председника САД Барака Обаме Куби, прве посете једног америчког председника Хавани у готово 90 година.

„Хавана, Куба и 'Ролингстоунс'!“, рекао је на концерту Мик Џегер.

„Ово је невероватно! Стварно је добро бити овде! Драго ми је да вас видим", додао је.

Састав је током наступа у Хавани извео 18 хитова, док су обожаваоци скакали и узвикивали „Ролингс! Ролингс“.

„После данашњег дана могу да умрем“, рекао је 62-годишњи ноћни чувар Хоакин Ортиз, додајући да је био велики обожавалац рок музике од 1960-тих година, када су се у тој острвској земљи амерички и британски бендови слушали у тајности.

Кубанске власти својевремено су судски процесуирале младе који су слушали рок музику коју су кубански комунисти сматрали капиталистичким оруђем. С одустајањем од таквих мера, власти у Хавани су почеле и да дозвољавају велика незванична окупљања.

Мања група људи преспавала је испред спортског комплекса „Сјудад депортива“ у Хавани, где је постављена масивна бина за британске рок легенде.

Тара Маскаренас, 43-годишња пословна саветница из Квебека, рекла је да ју је недавна смрт британског музичара Девида Боувија инпирисала да присуствује концерту групе „Ролингстоунс“, док још свирају, додајући да је додатни подстицај то што је у питању историјски наступ.

Певач бенда Мик Џегер по доласку у Хавану коментарисао је недавне промене на Куби, пошто је амерички председник Барак Обама прошле године поново успоставио дипломатске односе са Кубом и позвао на напредак две земље у нормализацији односа како би се окончало наслеђе Хладног рата.

„Очигледно је да се нешто догодило у последњих неколико година“, рекао је Џегер новинарима на међународном аеродрому „Хосе Марти“.

Он је додао да „време мења све“, истичући да су чланови групе веома задовољни због доласка на Кубу.

У саопштењу бенда уочи концерта наводи се да је група „Ролингстоунс“ наступала на многим посебним местима током дугогодишње каријере, али да концерт у Хавани за њих представља „прекретницу“, а да се надају да је тако и у случају „њихових пријатеља на Куби“.

Група је своју латиноамеричку турнеју „Оле“ завршила концертом на Куби, а претходно су одржани концерти у Бразилу, Уругвају, Чилеу, Аргентини и Мексику.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије