Читај ми!

„Лајбах“ у Северној Кореји, цензура и овације

Словеначка група „Лајбах“ одржала је данас први од два концерта у Пјонгјангу, у Северној Кореји. И поред цензуре тамошњих власти, добила овације публике.

„Лајбах“ у Северној Кореји, цензура и овације „Лајбах“ у Северној Кореји, цензура и овације

Био је то први концерт неког западњачког бенда у тој затвореној комунистичкој држави, јавио је словеначки портал 24.ur, а пренела хрватска агенција Хина.

Словеначки портал пише да су се севернокорејски цензори у последњем тренутку ипак уплели у наступ, преноси Бета.

Тражили су да се са тзв. сет-листе избаце песме Koran, Eat Liver, The Final Countdown и Mount Paektu.

Затражене су и неке промене у кореографији, па је забрањен наступ севернокорејског женског хора. Упркос цензури, бенд је добио овације око 1.500 људи.

Севернокорејско државно руководство није било у публици. Други концерт „Лајбаха“ заказан је за сутра.

Турнеју је организовао норвешки уметник Мортен Травик који је у последње три године око двадесет пута посетио Северну Кореју, једну од најзатворенијих земаља света. 

Група „Лајбах“, основана 1980. године у Словенији, тада републици бивше Југославије, сматра се једним од најчувенијих састава који је потекао из бившег комунистичког блока, навела је раније агенција Франс прес.

Група је градила свој успех на намерној двозначној употреби националних и политичких симбола, као и провокацијама, због чега су неки од њених чланова били притварани за време бивше Југославије.

„'Лајбах' је савршена група од свих поп и рок састава на свету да буде прва која ће наступати у Северној Кореји", рекао је за Франс прес Травик, најављујући наступ и навео да припрема документарни филм о турнеји.

Мини-турнеја названа је "Liberation Day Tour" и подудара се са обележавањем годишњице ослобађања Корејског полуострва од јапанске окупације 1945. године. Група је добила званичан позив власти у Пјонгјангу, навео је Травик.

„'Лајбах' може да се посматра истовремено и као група која осуђује тоталитаризам као и група која га слави“, рекао је Травик и додао да је то уметност и привилегија оних који могу да буду двозначни и да говоре о више ствари истовремено.

„Лајбах“ је 1984. био суоснивач покрета "Neue Slowenische Kunst" (Нова словеначка уметност), који је био авангарда уметничких покрета у источној Европи и коме се овог лета организује велика ретроспектива у Љубљани.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво