Читај ми!

Паскаљевић добитник награде „Сергеј Бондарчук“

„Свесловенски форум“ одао је признање Горану Паскаљевићу, доделивши му награду „Сергеј Бондарчук“, за допринос филмској уметности у свету. Паскаљевић је ове године једини странац коме је додељена ова престижна награда.

Признати српски редитељ Горан Паскаљевић добитник је награде „Сергеј Бондарчук" за допринос филмској уметности у свету, а признање ће му бити уручено сутра у Москви, у оквиру „Свесловенског форума", обавестио је редитељ агенцију Танјуг.

Покровитељ ове престижне манифестације, која је почела Даном словенске писмености, 23. маја, а завршава се крајем јуна, је председник Русије Димитриј Медведев.

Награда „Свесловенског форума" за књижевност припала је Валентину Распутину, за ликовну уметност Сергеју Андријаку, а Паскаљевић је ове године једини странац коме је додељено признање. Претходних година ову награду су, између осталих, добили Тео Англеопулос, Анжеј Вајда, Никита Михалков.

Паскаљевић је тим поводом изјавио Танјугу да му је велика част и задовољство да прими награду „Сергеј Бондарчук" и буде раме уз раме са Валентином Распутином, кога уз Солжењицина сматра највећим савременим руским писцем.

Српски редитељ је позван да следећег дана по примању награде, одржи предавање студентима филма на Универзитету у Москви, што му, како је рекао, представља још веће задовољство од саме награде.

Публика у Русији је добро упозната са Паскаљевићевим филмовима, интересовање студената за његов опус веома је изражено, о чему сведочи чињеница да студенткиња Олесиа Белокова ради докторску дисертацију на тему „Модерност у филмовима Горана Паскаљевића".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво