Читај ми!

Душан Ковачевић и Кустурица са Кустендорфа: У цвету смо младости, ако треба, радимо и склекове пред камерама

На Мећавнику у Дрвенграду завршава се 16. „Кустендорф". Најбољим филмовима у такмичарском програму биће уручене награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје и награда „Вилко Филач”. Академик Душан Ковачевић стигао је по своју „Награду за будуће филмове".

За Душана Ковачевића - дочек на капији Кустендорфа. Поздрав овдашњег чувара а затим и сусрет двојице великана српске и европске кинематографије. Ако неко осећа и разуме овдашње душе, то су Душан Ковачевић и Емир Кустурица.

„Ова награда је заправо признање за издржљивост, упорност и помало талента. Али пре свега морате бити живи да би је добили", рекао је академик Душан Ковачевић.

На питање о томе - да ли можда један од будућих филмова буде са Емиром, одговара: „Ја се надам, пошто смо ми у најбољим годинама".

„У цвету младости", додаје Емир Кустурица.

„Кад би неко сад предложио да одиграмо једну фудбалску утакмицу или ако треба 60 склекова пред камерама - можемо ми то. Али што ће нам то", каже редитељ и оснивач Кустендорфа.

Мајсторство владања вештином трансформације у филмској драматургији, чини Душана Ковачевића, идеалним лауреатом признања које прошлост претвара у будућност, пише у образложењу кустендорфске награде.

„Овај фестивал је, и о томе ћу рећи само пар речи, један од последњих одбрана филма а да није индустрија. Праве се филмови - ручни рад, што је у уметности нешто најдрагоценије. Кад пређе у индустрију и кад пређе у нешто што је блокбастер који зарађује те и те паре, не прича се о квалитету уопште. Онда то више није филм", сматра Ковачевић.

Кустендорф је Душану Ковачевићу припремио омаж, али и изненађење. У његову част стиже балет Народног позориша са представом Ко то тамо пева. Велики Душан Ковачевић и неки нови клинци, сви одани филму ставиће тачку на 16. Кустендорф.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво