Читај ми!

Лордан Зафрановић – забрањиван и слављен, вечити борац против зла

Један од највећих редитеља на овим просторима, лауреат многих престижних награда, Лордан Зафрановић обележава 60 година каријере. Аутору култних филмова, који снима нови „Златни рез 42 – дјеца Козаре“, Југословенска кинотека приређује ретроспективу.

Аутор култне трилогије Окупација у 26 слика, Пад Италије, Вечерња звона, отварао је кроз игране и документарне филмове попут Крви и пепела Јасеновца и Тестамента болне теме, приче чија је тишина многе узнемиравала.

Задирао је у најмрачније одаје људске психе, оголио историју, позивао на разум и опроштај. Много тога лепог, али и горког стало је у шест деценија Зафрановићевог јединственог, раскошног опуса.

„Мој живот је био једноставан, био је то филм и само филм. Изгледа ми као да је пет људи, а не један човек то прошао, и наравно та политика која нас је стално пратила, убијала и на крају дотукла и избацила из властите земље, тако да су то ствари које су врло драматичне. Никада нисам могао помишљати у животу да ће спајање два кадра у монтажи произвести толико беса да мораш отићи из властите земље“, каже славни редитељ.

Зафрановићева најбоља дела прожета су снажним осудама национализма, ратних злочина, геноцида у Другом светском рату. Имао је одговорност, храброст, емпатију према жртвама.

„Завршио сам једну и другу академију и на неки начин сам се сусрео са тим злом у Јасеновцу. Осетио сам да је то зло негде настало у мојој околини. Количина зла појединачно и масовно ме је фасцинирала. Онда сам одлучио да тај медиј који сам у то време познавао доста добро, да ставим у функцију, да истражујемо то и да ми филм да неке одговоре“, истиче Зафрановић.

Злочин и лепота, поетика и сензибилност – контрасти су које је суочавао у готово свим својим делима.

„Тај контраст је једноставно погодан да би се објаснило да око нас је зло. Да смо ту и да у нама је зло. Само треба да се појави време, идеологија која то подстиче, пропаганда и онда се појединачно и масовно крене“, објашњава Зафрановић.

Због бескомпромисног односа према историјским чињеницама, трпела је његова каријера и он лично. Лордан Зафрановић не одустаје. Чекамо његов први дугометражни играни филм о логору Јасеновац, као уметнички крик да се зло више не понови – Златни рез 42 - дјеца Козаре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво