Читај ми!

Ни са 85 година Ридли Скот не престаје да снима филмове

Ридли Скот један је од најуспешнијих филмских редатеља свих времена. Створио је култне филмове и још увек седи у редитељској столици. Данас пуни 85 година и управо завршава свој нови филм, „Наполеон“.

„Видео сам ствари у које ви људи никада не бисте поверовали.“ Ово је можда најпознатија реченица из свих славних филмова Ридлија Скота, реченица коју изговара вештачко биће пред смрт.

Репликант Рој Бати рекао је то ловцу на роботе, који би и сам могао да буде вештачки човек: Рутгер Хауер против Харисона Форда. Финале трећег дугометражног филма Ридлија Скота Блејд ранер: Истребљивач и данас, 40 година након премијере, добро памти сваки филмофил.

А то само једно од ремек-дела уметника који је занат изучио на телевизији и у маркетингу, а у редитељску столицу први пут сео тек са 40 година. Дакле, 40 година детињства, младости, првих радних искустава и бројних успеха у маркетингу, плус 45 година режирања филмова у Великој Британији и Холивуду. Укупно 85 година. Толико година Скот пуни данас, 30. новембра 2022.

У то је тешко поверовати, јер он је још веома активан: управо сада завршава историјску драму Наполеон у продукцији стриминг-платформе „Епл ТВ плус“.

Британац у Холивуду

Успех је већ и то што Скот у овим годинама још може да диригује гомили људи на филмском сету, а његови новији филмови, Осми путник: Ковенант, Марсовац, Егзодус: Богови и краљеви или Гучијеви, били су све само не тиха дела старости.

Понудили су оно по чему је редитељ и познат: велике сценографије, изузетне анимације, много филмских звезда... Све су то филмови који задивљују већ и само својим визуелним сјајем и обиљем.

Ридли Скот је Британац. Рођен је у Саут Шилдсу, малом лучком граду на североистоку Енглеске. У међувремену је постао сер – 2003. године га је краљица Елизабета прогласила за витеза. До тада је иза себе већ имао дугу и блиставу каријеру у Холивуду. Морао је, додуше, да се носи и с неколико комерцијалних неуспеха, али то му није дугорочно нашкодило.

Филмови који сада заслужено носе атрибут „култни“, оставили су траг у сећању љубитеља филмова. Један од њих је Блејд ранер, али ту су и Осми путник, Телма и Луиз и Гладијатор.

„Визуелни хипнотизер“

„Скотове филмове вероватно неки сматрају хладним и постхуманим, јер се често фокусирају на ликове који готово уопште не разумеју људска осећања“, написао је један немачки критичар поводом 80. рођендана Ридлија Скота.

Термин „постхуман“ долази од велике и важне даме америчке филмске критике, данас покојне Полин Каел. Она је Скота својевремено описала као „визуелног хипнотизера“. Наравно да у томе има нешто: после гледања неких од његових филмова гледалац има осећај да је два сата био хипнотисан.

Скот је познат и по томе што своје визуелно запањујуће филмове снима необично брзо. У октобру 2017. године испричао је да су му за снимање филма Цена живота (All the Money in the World) била потребна само 43 дана. „Ја сам супербрз“, додао је.

А онда је, убрзо након тога, Скот супербрзо реаговао на скандал с глумцем Кевином Спејсијем, који је у тој драми глумио нафтног милијардера Џина Пола Гетија. Након што је Спејси оптужен за сексуално узнемиравање, Скот је избацио све сцене са њим и поново их снимио са Кристофером Пламером. Филм је у биоскопе стигао у предвиђеном року, у децембру те године.

Где је Оскар за Ридлија Скота?

И упркос толиким филмовима и наградама, Ридли Скот је за сада без Оскара, иако је три пута номинован за режију: 1992. за Телму и Луиз, 2001. за Гладијатора и 2002. за Пад Црног сокола.

Нови филм Ридлија Скота Наполеон тренутно је у фази постпродукције, а многи у филмској индустрији питају се да ли ће финансијер „Епл ТВ плус“ избацити тај жељно ишчекивани и престижни пројекат у биоскопе пре краја године.

То би био предуслов да се још један филм Ридлија Скота укључи у трку за Оскара 2023. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво