Читај ми!

Подсећање на Џона Ленона на музичком фестивалу „Паралелне визије“

У оквиру шестог по реду Музичког фестивала „Паралелне визије“ приказани су документарни и играни филм посвећени Џону Ленону.

Једносатни Ленонов последњи викенд премијеру је имао децембра 2020, за четрдесетогодишњицу Џонове смрти.

Филм доноси промишљања на теме из музичке прошлости „Битлса“, попут анализе Ленонове младалачке изјаве да су „Битлси популарнији од Исуса“. Захваљујући једном америчком часопису, реченица је нарасла у џиновски балон, у ком су место нашли и озлоглашени Кју-клукс- клановци, као и бизарни ритуал – јавно спаљивање плоча групе, у савезној држави Алабама.

„На овом шестом издању Фестивала музичког филма, мислим да можемо да кажемо да без 'Битлса' не иде. Да, 'Битлсима' се бавимо, њиховим митским путовањем у Индију '68. а, са друге стране, бавимо се атентатом на Џона Ленона, односно баве се аутори филмова, документарног, Последњи Ленонов викенд и играног филма, Поглавље 27“, наводи Валентина Мацура, организаторка Фестивала.

Ретко кад је право време за смрт, али фатални њујоршки пуцњи у Џона Ленона, нису могли доћи у горем тренутку. Аутор тек што је дао први радијски интервју у више од пет година. Свеж и оран, повратник у музичко стварање, након година паузе посвећених родитељству, а пре тога и једноипогодишњој кризи утопљеној у алкохол – „изгубљеном викенду“, како је Ленон звао период растављености од Јоко Оно.

Наслов синематичког Поглавља 27 одредила је опсесија Марка Чепмена Селинџеровим Ловцем у ражи, књизи у 26 поглавља. Џаред Лето се за улогу Леноновог атентатора угојио чак 30 килограма, зарадивши успут гихт и срчану аритмију.

Ипак, Лето је остварио можда и најупечатљивију улогу у каријери, створивши сјајан, нијансиран портрет психолошког слома Чепмена у данима који су претходили атентату.

Филм није прошао тако сјајно код критике. Слично је било и код породице. Јоко Оно је одбила да коментарише остварење, док је наследник, Шон Ленон реаговао негативно.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво