Читај ми!

Дарко Бајић о „Филму давне будућности": Дијалог је суштина напретка

„Филм давне будућности" је документарни филм у којем редитељ и професор Дарко Бајић разговара са легендарним српским редитељима Ђорђем Kадијевићем, Здравком Шотром, Бором Драшковићем и Мишом Радивојевићем о њиховим вишедеценијским искуствима снимања филмова.

Премијера филма, који је режирао Синиша Цветић, 15. новембра је у 19 сати у МТС дворани. Дарко Бајић је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да је направљен „добар скуп младих људи који су помогли да се Филм давне будућности направи" и нагласио да приче о традицији треба сачувати.

„Суштина целе приче је у преношењу искуства. И оно што је можда најважније, сјајни редитељи су можда по први пут добили довољно времена да искажу и саберу своје мисли и да оне дођу до некаквих малих мудрости које ће остати запамћене", рекао је Бајић.

Са четири легенде разговарао је о домаћој кинематографији, која представља право „богатство различитости".

Поменуо је дела редитеља, међу којима су и Кадијевићева Лептирица, серија Вук Караџић, потом Драшковићева остварења Вуковар једна прича, Усијање, Хороскоп, Нокаут, Жмурке...

О Здравку Шотри каже да, и поред око стотину филмских наслова које је остварио - и даље ствара, пун енергије, дела која публика воли и која су, на неки начин, пресек времена и укуса публике.

„Суштина је да ми кренемо да гледамо те филмове, и суштина пројекта, који је осмишљен на фестивалу филмске режије Лајф у Лесковцу, који је започео ту едицију, јесте да заголица машту и да могућност да се размишља о томе да се настави даље серијал, да у њему видимо и друге значајне редитеље", каже Бајић.

Улаз на пројекцију је бесплатан, а на премијери ће бити присутни актери и екипа филма, који ће се поклонити публици након пројекције.

„Желимо да подстакнемо да се и у другим уметностима размишља о томе да се забележе мисли и искуства људи... Да почнемо и да дођемо до тога да схватимо колико је важно да чујемо једни друге, да оно што неко саопшти, слагали се или не, доприноси нашем искуству и доприноси нашем прецизнијем ставу и нашем дијалогу. Морали бисмо овде у Србији да размишљамо о томе да је дијалог суштина напретка", истакао је редитељ, који је аутор и модератор у Филму давне будућности.

О том ангажману и искуству Бајић каже да није било лако и да „човек мора да буде концентрисан, да усмерава разговор и да уме да слуша".

Снимано је пет посебних документарних филмова и један заједнички, а Бајић истиче да су „момци" издржали разговоре који су трајали сатима, и да су показали своју свежину и љубав према филму.  

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво