Читај ми!

Марк Рећа за РТС о свом стваралаштву и новом филму са српским глумцима

Редитељ Марк Рећа, чији филмови одражавају дух каталонског поднебља, повезујући традиционално и савремено схватање живота и међуљудских односа, био је гост Србије и том приликом је најавио и свој нови филм „Дивља рута“ у коме главне улоге тумаче наши глумци.

Редитељ, сценариста и продуцент Марк Рећа филмској јавности и публици се представио пре 30 година на филмским фестивалима у Локарну и Венецији са својим првим дугометражним филмом Небо се диже.

И у наредним годинама премијере његових остварења Слобода, Трешњево дрво, Августовски дани, Празних руку, биле су на значајним филмским фестивалима.

Са његовим стваралаштвом београдска публика је била у прилици да се упозна на ретроспективи у Кинотеци, која је симболично названа „Прозори живота“.

„Мој живот и моја уметност су се развијали паралелно. Од своје 14. године сам заљубљен у филм и како сам се ја мењао, мењао се и мој однос према филму. Моји филмови су нека врста аутобиографске фикције. Узимам различите детаље и тренутке свог живота и укључујем их у своје стваралаштво. Важно је да се у филму види специфичан поглед аутора на свет који га окружује“, каже Рећа.

Можда је то један од разлога због кога га светска критика истиче да се у његовим филмовима види реалан живот, обичног човека суоченог са бројним изазовима модерног друштва.

„Важно ми је да будем присутан, фокусиран на оно што се дешава око мене, јер ме свакодневица инспирише за причање приче. Моји филмски јунаци су из Каталоније и преносе атмосферу тог поднебља“, наводи редитељ.

Са пределима Каталоније, мање истраженим, Марк Рећа ће нас упознати у свом новом филму Дивља рута у коме главне улоге тумаче Борис Исаковић и Сергеј Трифуновић.

„Реч је о мешавини трилера и вестерна, са снажним ауторским печатом и снажним глумачким печатом, јер су Борис и Сергеј једна огромна глумачка сила. Радња се дешава у невероватним пределима, на Пиринејима на југу Шпаније“, открива Рећа.

Премијера Дивље руте најављена је за следећу годину.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво