Читај ми!

Филм „Пребиловци, тамо и камен има ожиљак“, награђен на фестивалу „Филмско бдење душе"

Филм „Пребиловци, тамо и камен има ожиљак“, ауторке Сање Драгићевић Бабић, добитник је главне награде „Бдење Јакова Орфелина" на 16. фестивалу Филмско бдење душе у Сремским Карловцима.

Филм, у продукцији РТС-а, говори о злочину усташа 1941. године у селу Пребиловци, где су убијани и у јаме бацани, углавном жене, деца и старци. Филм о вољи за животом, достојанству, памћењу. О селу у којем је два пута заустављан живот, а оно изнова оживљавало.

Традиционално признање „Бдење Јакова Орфелина" према пропозицијама, додељује се филмовима који се, према критеријумима жирија, издвајају од осталих као посебне вредности.

Овом наградом награђена су још три филма: Јагорида аутора Небојше Илића, Јени, мало свјетло са запада аутора Слободана Симојловића и филм С оне стране дуге, Милане Мајур.

Одабрани филмови имају равноправан статус главно-награђених.

Филм Пребиловци, тамо и камен има ожиљак, први пут је приказан на овогодишњем Мартовском фестивалу, где је био најгледанији. Телевизијску премијеру, на нашој телевизији, имао је у априлу.

У међувремену, награђен је за најбољи сценарио на Међународном Фестивалу "Shape of life" у Руском граду Перму и добитник је специјалне награде жирија за тему на Фестивалу духовно-документарног филма у Зајечару.