Читај ми!

Зов хорора, зашто волимо да се плашимо

Шта је добро у хорор филмовима када је основа тог жанра зло? Зашто их гледамо и шта је то за нас примамљиво у осећају страха?

Филм у нама може изазвати различита осећања, емпатију, тугу, радост, али и осећај језе, страве, згражавања. У хорор жанру то је постигнуто различитим ефектима - ту су необична светла, крици, шумови, специјално компонована музика.

Међутим, оно што нас често највише плаши на филму је зло које није директно представљено.

„Зло на филму некад може бити заоденуто и у лепоту, као што је случај са жанром филма Ноара, фаталним јунакињама, као што је, рецимо, Дама из Шангаја, Орсона Велса. Или, јунакиње из филма Фатална привлачност. Али зло је често и манифестација неке психолошке фрустрације самог јунака и иконичан је пример Нормана Бејтса из Хичкоковог филма Психо, у коме је јунак заправо, на неки начин, фрустриран Едиповим комплексом“, каже филмска критичарка са Радио Београда 2, Весна Перић.

То што нас зло на филму привлачи може бити манифестација неких потиснутих садржаја свести, морбидних фантазија. С друге стране, разлог зашто волимо да гледамо такве филмове може бити и ослобађање од страхова.

„Исто тако неки зли филмски лик, може да представља и колективно несвесно једне заједнице. На пример, рецимо, кловна Пенивајза који је изашао из маште Стивена Кинга, који трауматизује децу из једног малог места, а уствари управо се иза те неке ушминкане, конзервативне заједнице, крије неко свеприсутно зло“, објашњава Перићева.

Да ли је зло у нама, као тема популарнија од зла у виду чудовишта и других, фиктивних, паранормалних створења?

„Мислим да су далеко атрактивнији психолошки хорори и психолошки трилери где је зло присутно у самом човеку и где није испољено кроз неки чудовишни ентитет. У том смислу, мислим да су камернији хорори далеко потентнији од неких визуелно раскошних“, истиче филмска критичарка са Радио Београда 2.

Филм је вид уметности који добро осликава нашу стварност, па тако хорор може бити и страшна, пренесена слика зла у једној заједници.

Савремене психолошке теорије, као и нова научна сазнања, стварацима хорор филмова дали су довољно нових знања о природи тамне стране човека, а тако и читавог света.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи