Читај ми!

Траг дивљачи – трилер о суровом убиству које открива мрачне тајне Југославије

Биоскопска јесен је у знаку домаћих премијера. Узбудљив политички трилер „Траг дивљачи“, рађен по мотивима прозе Живојина Павловића, доноси освежење српској продукцији. Режију потписује Ненад Павловић.

По жанру, теми другачијој од актуелних у српском филму, начину на који је снимљен и режиран, Траг дивљачи доноси архаичну естетику и начин приповедања. Враћа нас на сам крај 70-их година прошлог века у СФРЈ и само је наизглед носталгичан приказ „старих добрих времена“.

Ово је комплексна прича о почетку распада те државе, о суровом убиству у измишљеној варошици у источној Србији и о скривеним породичним тајнама.

Када се у драму породице Јотић умешају и тајне службе, комунистичка власт и један амбициозан новинар идеалиста – филм у свим сегментима интригира епохом коју обрађује.

„Југослав Буцало је представник оног новинарства како га ми радо глорификујемо. То је човек који је истинољубив, који је досадан као стеница, који не преза од ауторитета, не преза од тога чак да жртвује сопствену каријеру, чак и живот. Једино што га интересује јесте истина и жеља, одбрана за слободу у којој је и сам учестовао“, каже глумац Радивоје Буквић.

Лик моћног удбаша на заласку живота који преживљава ломове и опстаје, кључна је фигура сложене слагалице. Бори се са личним, демонима предака и посла којим се бави.

„Демони о којима ви говорите су заправо велика снага Жикине читаве те трилогогије, па и овога, а мене су инспирисали... Демони су оно што носимо, о чему мислимо, сањамо, чега желимо да се ослободимо, а што нас заправо прогања. Све оно што смо заправо чинили или не чинили“, истиче глумац Предраг Мики Манојловић.

„Покушао сам да се реферишем на познате јаме, гробнице које су настајале током или крајем Другог светског рата где су многи људи страдали и нестали и којима је суђено по кратком поступку – народни суд, како се то већ звало. Хтео сам да реферишем на те злочине комунистичке који су постојали, као што је био Голи оток“, наводи редитељ Ненад Павловић.

Траг дивљачи иде трагом филм ноара, црног таласа, криминалистичког филма. Осим старијим поклоницима жанра, филм ће посебно бити интересантан млађој публици. Сазнаће шта је фиксни телефон некада значио.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи