Читај ми!

Снимање филма „Жута кућа“ улази у завршну фазу

Филмом „Жута кућа“ настављено је снимање серијала документарно-играних филмова „Досије Косово“ који заједно реализују РТС и Министарство унутрашњих послова. Након двадесетак дана снимања у околини Пријепоља, филмска екипа последње кадрове снима у Београду.

Филм Жута кућа екранизација је извештаја Дика Мартија из децембра 2010. године. У извештају Савету Европе Хашима Тачија означио је као вођу мафијашке групе одговорне за трговину оружјем, дрогом и људским органима. На то је указала и бивша тужитељка Хашког суда Карла дел Понте. У књизи је писала да је податке о томе 1999. године добила од новинара.

„Цео овај филм и драматизације које смо снимили заснивају се на извештају УНМИК-а из 2003. године који садржи изјаве сведока. Сама експлантација органа, значи вађење органа дешавала су се у месту које се зове Фуше-Крује и које се налази близу аеродрома у Тирани“, каже Слађана Зарић, ауторка филма и новинарка РТС-а.

„Снимање Жуте куће је наш дуг према потомцима, према онима који ће тек доћи. Снимање Жуте куће је дуг према истини, јер само истина може објаснити шта се заправо дешавало 1998. и 1999. године на простору Косова и Метохије. Жута кућа је прича о ужасу, о монструмима. Жута кућа је прича са каквим злом су се Срби борили“, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Након 15. јуна 1999. године и повлачења српских безбедносних снага са Косова и Метохије, страдало је 1.200 људи. Више од 700 је српске националности. Њих 350 воде се као нестали, подсећа ауторка. Подвлачи да ни 23 године касније не знамо њихову судбину, а верује се да су многи од њих завршили у Жутој кући.

„Оно што бих јако желела и што је наредна фаза рада, а то је да пронађем саговорнике у иностранству који ће причати о свему томе. Заиста бих волела да разговарам са неким генералима КФОР-а и да питам зашто је то баш било тако“, нагласила је Слађана Зарић.

У оквиру серијала до сада су снимљена и емитована два документарна филма о догађајима на Космету 1998. и други о дешавањима у Рачку почетком 1999. године. Емитовање филма Жута кућа, очекује се следеће године.

број коментара 0 Пошаљи коментар