Читај ми!

Шта се тачно десило на додели Брандовог Оскара: Џона Вејна једва спречили да је избаци са бине

Извињење које је америчка Академија филмске уметности и науке упутила Сачин Литлфедер изазвало је велико интересовање јавности. Злостављање које је претрпела због свог говора на додели Оскара 1973. године добро је познато, а шиканирање је предводио нико други до легендарни Џон Вејн, који се умало није и физички обрачунао са њом.

„Злостављање које сте претрпели због своје изјаве било је неоправдано. Емоционални терет који сте преживели и цена коју сте платили за уништену каријеру у нашој индустрији су непоправљиви“, навела је Академија у извињењу.

Литлфедерова је поводом извињења рекла да је „дубоко охрабрујуће видети колико се тога променило“ од времена када је због одбијања да прими Оскара у име Марлона Бранда заувек уништена каријера у филму, била изложена не само вербалном злостављању већ је, како је открила Гардијану, могло да дође и до физичког напада.

Шест људи је било потребно да га спречи

Када је Марлон Брандо 1973. године освојио Оскара за улогу Вита Корлеонеа у филму Кум, Сачин Литлфедер је у индијанској хаљини и мокасинама од јеленске коже изашла на сцену као прва Индијанка која је то урадила на додели најпрестижније филмске награде на свету.

У свом говору који је трајао 60 секунди, она је објаснила да Брандо не жели да прихвати награду због „начина на који филмска индустрија третира Индијанце, староседеоце америчког континента“.

Говор је био намењен и да скрене пажњу на протесте код Рањеног Колена (Wounded Knee), на месту где је почињен масакр над Индијанцима 1890. године.

Иако су њене речи код многих наишле на симпатије, на другој страни било је и много оних који су јој звиждали и негодовали што је на бини.

Како је навела за Гардијан, звезда вестерна Џон Вејн, иначе добро познати бели супрематиста, посебно је био изнервиран њеним присуством.

„Током мог говора кренуо је ка мени да ме на силу уклони са бине. Било је потребно шест чланова обезбеђења да га спречи“, испричала је Литлфедерова.

Када је сишла са бине и отишла у бекстејџ било је људи који су исмевајући је имитирали индијанске ратне повике и руке померали као да витлају томахавком.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво