Читај ми!

Дописник РТС-а Драгослав Гогић награђен на „Врмџа фесту“

У Врмџи надомак Сокобање, одржан је шести Фестивал туристичког, документарног и еколошког филма, а један од два Гран прија „Врмџа феста“ добио је наш колега Драгослав Гогић, дописник из Крушевца.

Стваран годину и по дана, сниман на 48 локација, филм Између покрета и спорта у продукцији РТС-а сведочење је оних који су се планинарским стазама попели у само небо. На многим од тих места, и сам страствени планинар, био је и аутор филма.

„Говоре врхунски спортисти који су се попели на највишу тачку света, Монт Еверест, и остале врхове преко 8.000 метара, али и људи који промовишу планинарство као спорт. Планинарски савез Србије као грански спортски савез има око 20.000 чланова у 188 клубова“, наводи Драгослав Гогић, добитник награде.

Посебна награда „Петар Лаловић“ за допринос подизању свести припала је Сарајлији Ратку Орозовићу. Новинар, писац, редитељ, посветио је професионални живот очувању пророде.

„Пирода узвраћа ударац. Не можеш ти напаст природу, да ти она не врати. И ове поплаве, ове топлоте, ово све, то је повратак човјеку. Хоћеш да уништаваш природу? Ево ти шамар“, сматра Ратко Орозовић.

Ове године на конкурс се пријавило више од 70 документарних филмова.

„Ми имамо три категорије – категорију туристичког филма, категорију еколошког филма и категорију културе живота на селу. С тим да ми додељујемо награде и за телевизијске продукције и за филмску продукцију. С друге стране, карактеристичан је фестивал и по томе што се одржава у самој природи“, наводи Славиша Крстић.

А природа је за вече фестивала одлучила да се мало поигра кишом. Али, како нам рекоше заљубљеници у ово место које лежи на четрдесет извора, само да би Врмџа после кише лепше заблистала.

 

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи