Читај ми!

„Да ли сте видели ову жену?“ – светска премијера у Венецији, телевизијска на РТС-у

Филм „Да ли сте видели ову жену?“ редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића имаће светску премијеру на најстаријем филмском фестивалу у Венецији. РТС је копродуцент остварења изабраног за такмичарски програм „Недеља критике“ који окупља седам дебитантских филмова из целог света.

Још на трећој години режије на Факултету драмских уметности, колеге са класе у исто време поставили су слично питање - какав је живот једне просечне средовечне жене? Убрзо је друго питање постало наслов њиховог дебитантског играног филма у којем су одлучили да баш таква јунакиња буде у првом плану.

„Баш због тога што су ти јунаци некако запостављени у причама и филмовима и некако о тим јунацима не чујемо пуно, а камо ли о томе о чему они маштају, сањају, чега се плаше. Ти јунаци су само одређени неком функцијом и није им довољно простора дато. Било нам је занимљиво да се тако неко појави у главној улози“, наводи редитељ Душан Зорић.

Главну улогу, Драгињу, тумачи хрватска глумица Kсенија Маринковић. Жанровски најближи драми, филм има и елементе комедије, али и хорора. Прати три различита живота главне јунакиње и исто толико шанси да се пронађе и оствари жудње.

„Оно што смо хтели јесте да некако дамо разне могућности, разне шансе да те жене које занемарујемо некако проживе животе и да покушају да остваре нешто што је дубоко скривено у њима“, наглашава Матија Глушчевић.

Снимање филма трајало је више од пет година, а занимљиву идеју "Non-Aligned Filmsa" препознали су копродуценти – РТС, Факултет драмских уметности и „Динариди филм“ из Хрватске.

„Ми смо имали срећу да кренемо још на факултету. Знам да дебитантима у Србији треба око 10 година да сниме свој први филм, али надам се да ће се то некако променити у наредним годинама“, каже Чарна Вучинић, продуценткиња.

Екипа с нестрпљењем очекује премијеру на Венецијанском фестивалу, који се одржава од 30. августа до 10. септембра. На јесен следи и домаћа премијера, а затим и телевизијска на РТС-у.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво