Читај ми!

„Да ли сте видели ову жену?“ – српски филм у Венецији

Дебитантски играни филм „Да ли сте видели ову жену?“, редитељског двојца Душана Зорића и Матије Глушчевића, имаће премијеру на 79. Филмском фестивалу у Венецији, који се ове године одржава од 30. августа до 10. септембра.

Да ли сте видели ову жену? је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу филма тумачи хрватска глумица Ксенија Маринковић. У пратећим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алекс Електра и други.

Филм је копродукција са Радио-телевизијом Србије, а испред РТС-а на пројекту су учестовали, као креативни супервизор Марко Новаковић, Одговорни уредник редакције драмског и домаћег серијског програма, као и супервизор продукције Марија Берета.

Филм Да ли сте видели ову жену? продуцирала је Чарна Вучинић испред "Non-Aligned Films" из Србије, а копродуценти су Дамјан Кнежевић, Тијана Дракулић, Стефан Иванчић и Тена Гојић. Придружени продуценти су Драгана Јововић, Огњен Главонић, Невена Петровић и Мирослав Ђурђевић. Филм је реализован у ко-продукцији са Радио-телевизијом Србије, Факултетом драмских уметности и Динариди Филмом из Хрватске. Настао је уз подршку Филмског центра Србије и Хрватског аудио-визуалног центра.

Редитељи су и аутори сценарија филма, док су директори фотографије филма Алекса Радуновић, Марко Кажић и Милица Дринић. Монтажерка филма је Олга Кошарић. Дизајн звука потписује Лука Гамулин, костимографкиња филма је Кристина Савић. Сценографију су радиле Ива Илић и Милена Грошин, а шминку Ана Бибић и Слађана Вујковић. Оригиналну музику потписује Стипе Шкокић познат као ДЈ Џок, а као супервизор визуелних ефеката радио је Владан Ђурић испред студија "Пример".

Душан Зорић и Матија Глушчевић студирали су филмску режију на Факултету драмских уметности у Београду. Њихови кратки филмови приказани су на великом броју међународних фестивала, освојивши неколико награда.

Душанов документарац Љубав (2017) имао је светску премијеру на фестивалу Visions du Réel у Ниону, те је приказан на Белдоксу и на Сарајево Филм Фестивалу, док је његов кратки играни филм Страно тело (2018) имао светску премијеру у програму Хоризонти Венецијанског филмског фестивала. Матијин документарац Утопија (2016) приказан је на Пулском филмском фестивалу и на Мартовском фестивалу. Његов кратки играни филм Loop (2017) имао је светску премијеру на Филмском фестивалу у Локарну.

Филм ће у Венецији бити приказан у оквиру такмичарског програма „Недеље критике" који окупља седам дебитантских остварења из целог света. Последњи пут да је српски филм учествовао у овом програму било је 2014. године, када је тамо приказано Ничије дете Вука Ршумовића.

Венецијанска Мостра је најстарији филмски фестивал на свету и заједно са Каном и Берлином један је од три најугледнија фестивала на свету.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво