Читај ми!

Завршено снимање филмског и ТВ пројекта „Хероји Халијарда“, премијера на јесен 2023.

Екипа продукције Contrast Studios на челу са аутором Радошем Бајићем, данас је на обронцима Сувобора завршила снимање играног филма „Хероји Халијарда“ и ТВ серије „Ваздушни мост“, једног од најкомплекснијих и продукционо најзахтевнијих филмско-телевизијских пројеката који се тренутно реализују у Србији.

Ово значајно кинематографско дело остварује се у извршној продукцији Contrast Studios , у сарадњи са Телекомом Србија и Радио-телевизијом Србије, уз подршку Филмског центра Србије и Владе АП Војводина. Пријатељи пројекта су „Дунав осигурање" и „Банка Поштанска штедионица", а статус Домаћина пројекта има Општина Горњи Милановац.

Након што је 22. маја прошле године, после вишегодишњих припрема, пала прва клапа ове велике филмско-телевизијске ратне драме о операцији „Халијард", снимало се на локацијама у околини Београда, као и на војним аеродромима у Батајници и Ковину, затим на обронцима Рудника, у живописним крајолицима око Крагујевца. У мају ове године је започета друга етапа реализације. У периоду од два месеца снимљене су кључне сцене велике историјске приче, примарно на локалитетима у западној Србији, на Равној гори, Сувобору, у селима Прањани, Леушићи, Брајићи, Дружетићи, у којима се пре скоро осам деценија уистину одиграла ова ратна драма.

Од почетка снимања кроз објектив Контрастове камере прошле су десетине глумаца, страних и домаћих, као и стотине статиста. Они ће, кроз историјске и имагинарне ликове, оживети несвакидашњу причу о човечности, херојству, доброчинству, племенитости и патриотизму, инспирисану највећом акцијом спасавања савезничких пилота у историји светског ваздухопловства, познатом под шифром „Операција Халијард". У овој акцији, у лето 1944, предвођен Југословенском Војском у Отаџбини, под командом генерала Драгољуба Михаиловића, са импровизованог аеродрома у селу Прањани у подножју Сувобора, српски народ је, уз велике жртве и одрицања, од сигурне смрти спасио 508 америчких и других савезничких пилота.

"Халијард је по комплексности задатка, по професионалној захтевности, по глобалној друштвеној одговорности, пројекат од немерљиве важности. Радимо га на исти начин како су се некада у југословенској кинематографији радили велики пројекти. Припреман је веома дуго, снимали смо га две године, а тек следеће, 2023. ће имати премијеру. Имам одличне сараднике, сјајну екипу и најбољу могућу глумачку поделу. Верујем да смо на најбољем путу", рекао је аутор Радош Бајић поводом завршетка снимања „Хероја Халијарда".

У овом великом филмском делу о патриотизму и доброчинству нашег народа, али и о братоубилаштву, поделама и расколима нашло се скоро стотину страних и домаћих глумаца, међу којима: Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Љиљана Благојевић, Бранислав Лечић, Воја Брајовић, Небојша Дугалић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Александар Ђурица, Исидора Минић, Јово Максић, Иван Вучковић, Ненад Хераковић, Радоје Чупић, Слободан Нинковић, Недељко Бајић, Вања Ејдус, Александар Стојковић и други...

Ту је и велики број талентованих младих глумаца: Нина Нешковић, Теодора Драгичевић, Чубрило Чупић, Марко Радојевић, Михаило Перишић, Огњен Никола Радуловић, Немања Рафаиловић, а поред уметника из Србије и региона, глумачку поставу пројекта чине и страни глумци са енглеског говорног подручја: Стивен Мур, Скот Александер Јанг, Мајкл Стоки, Адам Девенпорт, Пол Клес, Никола Кент, Карл Вартон, Пол Мареј, Хари Натанијел Епли, Алекс Папке, Кевин Кларк.

 Премијера играног филма "Хероји Халијарда" планирана је за јесен 2023. године, а након тога ће, на програмима Радио-телевизије Србије и СУПЕРСТАР канала Телекома Србија, бити приказана и ТВ серија "Ваздушни мост" од шест епизода.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво