Читај ми!

Покретање новог канала РТС/Радио Београд – „Џезер“

На основу чл. 14 Закона о јавним медијским сервисима, ЈМУ РТС објављује почетак јавне расправе о предлогу за увођење нове медијске услуге, новог тематског канала РТС / Радио Београд „Џезер“ – канала џез музике.

Сви заинтересовани могу учествовати у расправи и своје предлоге и коментаре послати на адресу tematskikanalirb@rts.rs у року од 30 дана од дана објављивања овог позива.

Текст Јавне расправе можете преузети овде.

Као део Јавног медијског сервиса Србије у жељи да програмски садржаји Радио Београда буду доступни свим грађанима Србије и шире без ограничења, да одговарају потребама друштва са мерљивим резултатима произведеног и емитованог медијског садржаја, кроз нову линеарну медијску услугу радија желимо да понудимо највиши квалитет прoизведеног и емитованог програма који ће бити доступан широј јавности. 

У ситуацији када национални комерцијални медији, под економским притиском и нелојалном конкуренцијом кабловских канала и других тржишних околности, одустају од општих програмских шема са садржајима од јавног интереса, слушаност, углед и утицај РТС Радио Београда сваким даном расте.

Према истраживањима, слушаоци желе квалитетан домаћи програм. Практично једини продуцент који има интерес, обавезу, али и адекватне ресурсе да покрије све сегменте друштвеног живота у Србији јесте РТС.

РТС Радио Београд прати и прилагођава се трендовима које диктирају нови медији. Покретање нове медијске услуге - новог тематског канала Радио Београда РТС Џезер (радни назив) одговара потребама савременог слушаоца у начину пласмана програмског садржаја.

Развојем WEB технологија, радио садржај је постао доступан ширем аудиторијуму. Ограничење домета радија, које је одувек било присутно када је radio broadcast у питању, појавом Интернета и WEB технологија је превазиђено.

Конзументи Интернета имају другачије навике и потребе. РТС Радио Београд је препознао потребу да и овом аудиторијуму понуди своје садржаје.

Имајући у виду значај Радио Београда, као институције, која промовише области културе, образовања, науке те има функцију коју испуњава као национални јавни сервис у области информисања, циљеве пројекта можемо разврстати у више група:

Очување културне баштине
• Очување архиве Радио Београда као културне баштине од јавног интереса
• Доступност архиве широј јавности
• Успешно представљање културе, вредности и потенцијала Србије (подршка
промоцији Србије у иностранству)

Образовни програмски садржај
• Обогаћен образовни програмски садржај Радија као јавног медијског сервиса
• Креиран нови образовни ресурс доступан појединцима и институцијама у области образовања

Звучни архив Радио Београд на дигиталној платформи
• Архивски садржај стављен у функцију развоја новог садржаја (ефикаснија и ефектнија употреба дигиталних садржаја, раније недовољно приступачних)
• Креиран ресурс за развој радија, примена нових технологија и развој нових канала емитовања радијског програма
• Глобални домет и висока међународна репутација квалитета архивске грађе и модерних програмских садржаја
• Препознатљив интернет радио богатих функционалности
• Архивирање садашње радијске продукције у квалитетном дигиталном формату


Комуникација са дијаспором
• Учвршћивање културних и језичких веза са Матицом
• Нови ресурси у промоцији српске културе у локалним срединама

ТЕХНИЧКИ УСЛОВИ

Предвиђено је да се овај дигитални тематски канал РТС Радио Београда - РТС Џезер дистрибуира преко дигиталне платформе ОТТ РТС Планета и преко дигиталних земаљских предајника за радијско емитовањe, као и других дигиталних платформи које РТС одреди за дистрибуцију наших програмских садржаја.

РТС Радио Београд је обезбедио систем за емитовање дигиталних канала чиме је у техничком смислу оспособљен за покретање новог РТС тематског канала Радио Београда - РТС Џезер.

Нови тематски радијски канал имаће, у техничком смислу равноправни третман са постојећим тематским каналима Радио Београда који се емитују на мултимедијалној платформи РТС Планета и каналима Радио Београда који се емитују у ФМ мрежи.

РТС Радио Београд поседује неопходне техничке ресурсе за припрему и реализацију програма.

Процес се одвија упоредо са дигитализацијом архива што представња важну секундарну добит пројекта што је од суштинског значаја за очување звучног архива Радио Београда који представља културну баштину Србије.

РТС Радио Београд, обезбеђује ''плејаут'' систем за све канале а сигнал ће, до крајних корисника, дистрибуирати преко РТС Планете и дигиталних земаљских предајника за радијско емитовање (када се за то створе услови у Републици Србији).

КОРИСНИЦИ СЕРВИСА

Почeтак рада ОТТ платформе РТС Планета је омогућио Радио Београду да се представи новим тематским каналима базираним на звучном архиву Радио Београда и текућим садржајима Програма Радио Београд.

Платформа омогућава грађанима Србије и дијаспоре доступност програмских садржаја на било ком медију.

НАЧИН ФИНАНСИРАЊА

Нови канал РТС Џезер ће бити финансиран приходима од дистрибуције канала корисницима и биће дистрибуиран као посебан сервис који не чини основни пакет канала. Очекивани приходи од наплате „Пакета РТС", покривају трошкове реализације канала обезбеђујући додатна средства која ће моћи да се реинвестирају у продукцију нових садржаја и архивирање постојећих.

ОЦЕНА МОГУЋЕГ УТИЦАЈА НА КОНКУРЕНЦИЈУ

Значајан број компанија тренутно, на тржишту електронских медија, пружа услуге посебних специјализованих радијских канала. Неки од њих су Радио С , Накси радио...

Нови тематски канал РТС Радио Београда Џезер намењен је дистрибуцији преко ОТТ платформе РТС „Планета" и дигиталне мреже земаљских предајника а не у основним пакетима кабловских оператера (што је случај са већином наведених канала). Може се рећи да ће РТС - Радио Београд позитивно утицати на општу понуду подстицањем позитивне програмске конкуренције.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НОВЕ МЕДИЈСКЕ УСЛУГЕ

РТС Радио Београд, као кућа која има најбогатији звучни архив и квалитетну постојећу продукцију, жели да, пружењем нове медијске услуге новог тематског радијског канала РТС Џезер, односно "РТС/Радио Београд Џезер", допуни примарну функцију Јавног сервиса, допринесе презентацији свих вредности у смислу испуњења демократских, социјалних и културних потреба друштва и програмских обавеза предвиђених одредбама члана 7. Закона о јавним медијским сервисима.

"РТС/Радио Београд Џезер"се покреће:

Ради задовољавања потреба грађана за програмским садржајима који обезбеђују очување и изражавање културног идентитета српског народа и националних мањина, водећи рачуна да мањине прате одређене програмске целине и на свом матерњем језику;

Ради афирмисања националних културних вредности српског народа и националних мањина који живе у Републици Србији, као и зближавања и прожимања њихових култура;

Ради развијања културе и уметничког стваралаштва;

Ради неговања уметничких и креативних вредности;

Ради унапређивања општег образовања;

Да допринесе задовољавању забавних, рекреативних и других потреба грађана;
Ради представљања културног наслеђа и уметничког стваралаштва у земљи и иностранству, путем ОТТ платформе РТС Планета.

Радио Београд поседује огромно архивско национално благо које ће на овај начин бити представљено домаћим слушаоцима, Европи, целом свету.

Покретање специјализованог тематских канала Радио Бограда РТС Џезер, допринеће очувању културне баштине сачуване у нашој архиви - фонотеци једној од најбогатијих у Европи.

На овај начин представићемо најквалитетније садржаје, пре свега у сопственој продукцији, што ће у многоме допринети сазнању традиционалних, културних, историјских вредности од општег значаја.

 

ПРОГРАМСКИ КОНЦЕПТ КАНАЛА
РТС/ РАДИО БЕОГРАД - ЏЕЗЕР

Канал је намењен слушаоцима стандардне и савремене џез музике, као и привлачењу и ширењу слушалачке публике џез музике. Понудиће архивске и нове аудио записе Музичке продукције РТС, издањa ПГП РТС, домаћу и страну продукцију, концерте, фестивале...

Поред тога, РТС/ Радио Београд - Џезер канал, едуковаће слушаоце о историјату џеза, интерпретаторима, композиторима, чувеним ансамблима, оркестрима и биг бендовима, стиловима и правцима овог стила музике, у најширем смислу појма џез музике и уметничког израза.

Поред архивске грађе, програмску шему ће употпунити и актуелни музички садржаји, емисије и рубрике програма Радио Београда: „Џез клуб", „Џез панорама"...

Основна идеја је промоција квалитетне џез музике на креативан начин. На каналу ће бити заступљени врхунски солисти - певачи и инструменталисти, ансамбли/оркестри, као и аутори који су својим квалитетним музичким стваралаштвом оставили трага у историји домаће и стране музике.

Канал Џезер ће посвећивати посебну пажњу новим издањима и ствараоцима домаће џез сцене као и џез издањима ПГП РТС.

У програму РТС/ Радио Београд - Џезер канала посебно ће се истицати снимци Биг Бенда РТС, основаног 1948. године под именом Забавни Оркестар Радио Београда у формацији ревијског оркестра, који је 1954. године одвајањем гудачког ансамбла започео рад као велики џез оркестар - Биг Бенд. Оркестар су предводили еминентни диригенти, композитори и аранжери Младен Боби Гутеша, Војислав Бубиша Симић, Звонимир Скерл, Душко Гојковић и Стјепко Гут.

Велики опус концерата и снимака који су део историје Биг Бенда РТС, остварених са највећим светским именима џез музике као што су: Кларк Тери, Бени Голсон, Џони Грифин, Мејнард Фергусон, Тони Скот, Џером Ричардсон, Ерни Вилкинс, Алвин Квин, Реџи Џонсон, Еди Хендерсон, Хенк Мобли, Џон Хендрикс, Рој Харгроув, Бред Лили, Дајана Шур, Дон Менца, Стив Туре, Рони Кјубер, Ренди Брекер, Џон Федис, Чак Финдли, Боби Шу, Ак Ван Ројен, Петер Херболзхајмер, Ед Тигпен, Фили Џо Џоунс, Сал Нистико, Нејтан Дејвис, Дон Бајас, Лари Вучковић, Ли Кониц, Хајнц фон Херман, Кени Дру, Аладар Пеге, Вић Вогел, Карлхајнц Миклин, Адријан Мирс, Питер Кинг, Кирстоф Лауер, Ерлинг Кронер, Иља Реијнгоуд, Берт Јорис, Грегори Хачинсон, Јенс Винтер, Џеси Дејвис, Џон Федчок, Андреа Тофанели, Симон Ригтер, Самјуел Блазер, итд... емитоваће се на каналу Џезер, у тематском блоку посвећеном нашем чувеном Биг Бенду РТС.

Такође, на каналу РТС/Радио Београд Џезер, емитоваћемо аудио записе концерата са најзначајнијих домаћих музичких догађаја кроз историју, као што су: Београдски џез фестивал, Нишвил џез фестивал, Новосадски џез фестивал, Ваљевски џез фестивал, Панчевачки џез фестивал, као и друге аудио снимке значајних наступа/концерата највећих имена домаће и светске џез сцене.

Примарна циљна група канала РТС Радио Београд Џезер је образованија публика, мушкарци и жене свих материјалних положаја и годишта, са јасно профилисаним афинитетима према домаћој и страној џез музици. Секундарна циљна група обухвата све генерације љубитеља квалитетне музике.

Овај канал у потпуности ће испунити високе програмске стандарде на којима инсистира Медијски јавни сервис.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се