Читај ми!

Фестивал на Палићу – трка са временом и простором

Почетак 29. издања Фестивала европског филма Палић обележиће уручење награде "Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији, писцу, сценаристи, редитељу Душану Ковачевићу.

Повезао је Александар Лифка, филмски ентузијаста с почетка 20-ог века, европске филмске великане, у срцу Палића. Награда која носи његово име додељује се двадесет две године. Овог јула, високо ће је подићи Душан Ковачевић, неприкосновени владар биоскопског платна и позоришне сцене.

„Када се сетим 1973. године данас помислим на две ствари. Прва да сам тада као млад човек радио нешто не знајући да ћу данас бити жив. Педесет година у то доба унапред био је футуризам о каквом се није могло сањати. Могу вам рећи да је лепо бити жив", рекао је Душан Ковачевић, добитник награде ''Александар Лифка''

Филмови са светских фестивала стижу на Палић: нови Мунђију, Бругеман, Зајдл, Азанависијус. На отварању филм Андреаса Дрезена Рабије Курназ против Џорџа Буша о непоколебљивој борби мајке, домаћице, да ослободи свог сина из Гвантанама.

"Јединсвена прилика да ви на једном месту седам дана можете да видите оно што је најзначајније, а то није мали број филмова, то је стотинак филмова, током једне године насталих у Европи, јединствена је и по томе што она пружа увид у то не само где је европски филм, где су европски аутори, него шта је то што мучи Европу као проблем", рекао је Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић.

Свечано отварање заказано је за 21 час, на Летњој позорници. После уручења награде Душану Ковачевићу, следи трка с временом и простором, јер ће 22. јула, у различитим програмима, у Суботици и на Палићу бити приказано више од 130 филмова.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи