Читај ми!

Из Кана на Палић – Мишел Азанависијус са филмом „Рез“

Прослављени француски редитељ, оскаровац Мишел Азанависијус један је од добитника награде „Александар Лифка“ на предстојећем Фестивалу европског филма Палић. Редитељ чији је најновији филм „Рез“ отворио овогодишњи Кански фестивал, ексклузивно је говорио за РТС.

Од 2012, када је добио Оскара за црно-бели неми филм „Уметник“, цео свет зна за Мишела Азанависијуса. Са етикетом „нови филм оскаровца“ могао је да бира наредни пројекат у Холивуду. Ипак, окренуо се ауторском филму, приповедао о рату у Чеченији, посветио филм великом Годару, а затим и приказао како настаје дело које се ради захваљујући ентузијазму филмаџија, а не новцу. Најновије Азанависијусово остварење контроверзног наслова „З“ због актуелне симболике слова морало је да добије ново име.

„Рез“ је филм посвећен Б-продукцији у филмској индустрији. Али занима ме да ли слово З има посебно значење у француском филму?

– Да, има. У Америци имате А и Б филмове, а у Француској оне најјефтиније филмове називамо „З филмовима“. То је остварење склепано без новца и глумачких звезда. Постоји и једна ружна реч на француском за такве филмове. Али, зато је З шик начин да се каже да је филм „ђубре“ – истакао је Мишел Азанависијус.

Како сте ипак одлучили да промените наслов филма, да ли је било неопходно с обзиром на то да З ипак има потпуно другачије значење у француској кинематографији?

– Морали смо то да урадимо. Када смо снимили филм, прошле године наслов „З“ је био у реду, то је било само слово. Али, онда смо другачије доживели тај филм и схватили то слово, Украјина, наравно. А кад је филм био изабран да отвори Кан, постао је међународни. Одједном су Украјинци почели да ми пишу како им је врло тешко што се највећи светски филмски фестивал отвара словом З, које за њих има негативну конотацију. Замолили су ме да га променим. Да сам одбио, то би био доказ равнодушности за оно што преживљавају. Радо сам тражио промену наслова – рекао је редитељ.

Филм „Рез“, који ће публика на Палићу погледати у присуству редитеља, римејк је јапанског дела из 2017. Урнебесна је зомби-комедија која доноси много смеха, али и подстиче на размишљање о плејади филмских радника, техничара и креативаца који су због љубави према покретним сликама на све спремни.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара