Читај ми!

Отвара се јубиларни педесети филмски фестивал у Сопоту

Када је Град Београд седамдесетих година прошлог века одлучио да културна дешавања прошири и на приградска насеља, Сопот је постао домаћин Слободарских филмских свечаности. Гости су били Карло Понти, Софија Лорен, Сергеј Бундачов, а било је и година када је на фестивалу био само један филм. Данас се фестивал отвара педесети пут.

Многе генерације у Сопоту деле годину на време пре и после фестивала. Свако је желео да на његовом дому буде бар неки знак фестивала, па тако готово да нема зграде или продавнице која на себи нема плакат.

И на плус 37, вредно су се приводили крају радови како би све било спремно за отварање 50. фестивала.

„Ја сам просто заљубљена у овај фестивал. И морам вам рећи само једну ствар, ови млади људи, и тада млади људи, ја сам тада имала 22 године, живели су за то. Онај што жање жито, он жури да га пожање да дође на фестивал", кеже Нада Савкић.

Сопот је нарочито волео легендарни глумац Бата Живојиновић, а он је био њихов најдражи комшија.

Кажу да их је много задужио, а они ће му се одужити спомен-клупом испред Центра за културу, која ће ускоро бити постављена.

„Бата је заиста заслужио, што се Сопота тиче он је задужио овај фестивал. Филмови у којима је играо, његова појава је увек привлачила публику, увек је слао једну позитивну слику о овим просторима. Његово је присуство и, ван фестивала, овде у Сопоту било драгоцено", рекао је председник ГО Сопот Живорад Милосављевић.

У наредних недељу дана на Софесту, публика ће видети 27 филмова, сваког дана по шест пројекција.

Последњи фестивалски дан резервисан је за доделе награда за најбољи филм, најбољу режију, најбољу мушку и женску улогу, али и награду публике. Слоган овогодишњег фестивала је „Првих 50".

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво