Читај ми!

Јубиларно издање СОФЕСТ-а биће отворено откривањем споменика Бати Живојиновићу

Од 4. до 10. јула очекује нас 50. јубиларно издање СОФЕСТ-а, националног филмског фестивала на коме ће бити приказана годишња продукција домаћих филмова и оних регионалних у којима је Србија копродуцент.

Основан на иницијативу општине Сопот и редитеља Драгована Јовановића, 1972.године, само годину дана након Феста, као Слободарске филмске свечаности на којима су приказивани филмови прожети порукама слободе.

Концепт Филмског фестивала у Сопоту (СОФЕСТ) је у току пола века мењан. Био је међународни, па домаћи фестивал, а у кризно доба ратова и санкција, 1993. године једини филм на фестивалу био је Кажи зашто ме остави Олега Новковића. Тада, као и данас, уметнички директор је Александар Аврамовић.

„Фестивал је и дан-данас фестивал слободарског филма, јер филм је сам по себи борба за слободу стваралаштва и борба за исправљање друштвених неправди, како у малим срединама, тако и глобално“, наглашава Аврамовић.

Данас је Софест национални филмски фестивал на коме можемо видети годишњу продукцију домаћих филмова и оних регионалних у којима је Србија копродуцент.

„Ове године имамо највећи број такмичарских филмова у историји фестивала. Имаћемо их 27, од којих су три мањинске копродукције, пет дечјих и две почасне пројекције од којих је једна посвећена великом градоначелнику Београда, Бранку Пешићу, који је, између осталог, сем што је заслужан за овај град, најзаслужнији што је онако лепу зграду, која и данас краси Сопот, Центра за културу, тада Дома омладине, он је најзаслужнији што је тај објекат изграђен“, додаје уметнички директор Софеста.

На отварању педесетог Софеста биће откривен споменик Велимиру Бати Живојиновићу, који је и као становник Космаја посебно био везан за овај Фестивал.

Биће уручене „Статуе слободе“ за допринос филмској уметности: Тањи Бошковић, Здравку Шотри, Душану Ковачевићу и Миленку Јеремићу.

Како на првом, тако и на 50. Фестивалу, заштитни знак остаје његова верна публика, која из године у годину са радошћу прати дефиле филмских звезда на посебном, зеленом тепиху.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво