Читај ми!

Запажено присуство Филмског центра Србије у Кану

На Канском фестивалу, наша кинематографија представља се на најважнијем филмском маркету на свету. Штанд Филмског центра Србије традиционално на павиљону земаља југоисточне Европе.

Иако нисмо на великој сцени Канског театра „Лимијер“, важно је бити учесник. Скуп Европских филмских фондова и Европске филмске академије, сусрети са заинтересованим продуцентима из целог света и Србија у фокусу на пет светских фестивала неке су од активности Филмског центра Србије на 75. Канском фестивалу.

„Отварају се врата и за нешто што до сада није било могуће замислити, копродукције са земљама које су лидери светски у производњи, а сада ће ови наши филммејкери моћи да приступе тим неким фондовима који су били, можда, до ове године чак и затворени за пројекте из Србије“, наводи Гордан Матић, директор Филмског центра Србије.

Важно је и копродукционо учешће Филмског центра Србије у Кану. Филм Брана који је 2018. добио средства на конкурсу за мањинске копродукције, имао је успешну светску премијеру у програму Известан поглед, праћену дугим аплаузом.

Прича о драми радника у циглани у Судану, у време револуције, импресионирала је визуелним стилом и подстакла емпатију према главним јунацима.

„Ради се о првом филму већ признатог савременог уметника Алија Шерија и поред филма је урађена и инсталација за Бијенале у Венецији. Оно што је мени најинстересатније је та једна комбинација фантастике и политике, односно читање једног историјског контекста кроз жанр фантастике“, наглашава продуцент Владимир Перишић.

На домете нашег филма кроз историју Канског фестивала, подсећају имена великана – Александра Саше Петровића и Емира Кустурице. Исписана су уз великане светског филма на уводној шпици Фестивала која се приказује пре сваке филмске пројекције.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи