Читај ми!

Главни глумац „Игре лигње“ Ли Јунг Јае за РТС: Знао сам да ће серија бити фантастична

Када сам први пут видео сценарио за „Игру лигње“ помислио сам: да ли је уопште могуће снимити овако нешто, каже у интервјуу за РТС Ли Јунг Јае, главни глумац најгледаније „Нетфликсове“ серије.

Главни глумац серије Игра лигње (Squid Game), Ли Јунг Јае, недавно је у Фиренци, приликом Фестивала корејског филма, разговарао са мањим бројем новинара међу којима је била присутна и дописница РТС-а. Ево шта нам је испричао о својој каријери и о успеху корејске серије.

– Ја сам глумац већ тридесет година иако не изгледам баш толико старо, зар не? Време проводим тако што глумим у филмовима и ТВ серијама, гостујем на телевизији, а овај пут серија „Игра лигње“ је повод за разговор.

На почетку ове године, захваљујући серији, био сам доста у Америци, имао сам много посла, добио сам много вредних награда. За мене је лик који глумим у серији јако важан. На почетку је слаб и не реагује да би помогао другима, док се на крају то мења, дакле он се од слабе особе трансформише у јаку особу и било ми је врло важно да прикажем ту трансформацију.

Данас су дружење и узвраћена љубав есенцијалне ствари.

Свима нама треба помоћ и имамо и потребу да помажемо другима, а баш у серији Игра лигње можемо да видимо да та помоћ изостане када људи бивају нападнути, али има и оних који не желе да прихвате такву ситуацију већ и даље верују да постоји добро у људима.

Приметио сам да многи јутјубери, након што одгледају неку епизоду, кажу да је понашање у серији није у реду, што значи да се моралу и даље придаје значај и мислим да је порука ове серије баш то. Дакле не подршка насиљу, већ борба против зла у људима.

Захваљујући Нетфликсу и другим сличним платформама, успели смо некако да се приближимо једни другима, на пример сада је много лакше да видите неку корејску серију захваљујући управо овим сајтовима. Исто тако, ми сада у Кореји можемо да видимо и филмове из других делова света, а ви овде можете да видите наше.

У Јужној Кореји имамо, поред Нетфликса, и платформе Амазон и Дизни, имамо и пуно филмова који због пандемије нису могли да буду дистрибуирани у свет и надам се да ће сва та уметничка остварења моћи ускоро да виде светлост дана и да ћемо се опет срести.

Шта мислите о томе што је много људи дефинисало серију као врло насилну па је чак било и петиција да се уклони са Нетфликса? И о чињеници да су многа деца имитирала сцене из серије?

– Ова серија је само за одраслу публику, за оне који су пунолетни, тако да млађима не би требало дозволити да је гледају. Заиста не знам како је неко могао да дозволи млађима да је гледају и то ме врло растужује. Мислим да је потребно одредити шта је на малом екрану за децу, а шта не.

С ким бисте волели да радите?

– У Кореји имамо много великих режисера, али када се спремам за филм, морам прво да видим сценарио, програм, то је једини пут до сарадње, а надам се да ћу моћи да радим са добрим редитељима и у остатку света. Не мора то да буде Холивуд, ја доста путујем по свету, када сам у Европи размишљам о томе колико би било лепо снимати неке сцене овде (у Италији), или у Великој Британији.

Наравно, Холивуд је Мека филма, не негирам то, то је битно место и сви тамо желе да дођу, али ја бих лично волео да урадим нешто мало другачије, посебно, нешто са другим људима, нешто што ће ми омогућити да превазиђем границе нација, нешто што ће повезати Европу и Азију. Често о томе размишљам и надам се и да ћу успети.

Која је ваша омиљена игра из „Игре лигње“?

– Све игре које сте видели у Игри лигње су традиционалне корејске игре које смо играли када смо били деца и које и данашња деца играју. Но ако морам да издвојим једну, то је игра са бомбоном, јер ако победиш, можеш да наставиш да играш довека јер ти стално дају нову, то је нешто што можемо и да поједемо и рекао бих да је то моја омиљена.

Ви имате дугогодишњу каријеру иза себе, који вам је лик најдражи, а који најмање драг?

– Једном су ме питали шта радим у слободно време, шта ми је хоби и ја сам одговорио: мој хоби је да трагање која ми улога одговара. Заправо ми треба доста времена да изаберем улогу и сви су врло важни за мене. Прва улога, она у филму Млад човек (The Young Man) јесте моја омиљена, иако сам тада био глумац почетник, то је био мој први филм и највише га волим.

Када сте прочитали сценарио за Игру лигње, шта сте помислили: ово је баш за мене или...?! Да ли сте очекивали оволики успех?

– Када сам прочитао сценарио, помислио сам: да ли је уопште могуће снимити овако нешто? Односи између ликова су замршени и тешко је одглумити све то, али онда сам помислио: ако ово изгурамо, биће фантастично.

И када сам први пут отишао на сет, видео сам прелепо место, огромно са пуно детаља и врло лепо осмишљено чак и са уметничке тачке гледишта, и схватио да је то предуслов за успех серије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи