Читај ми!

Филм о храбрим пилотима у Априлском рату вечерас на РТС-у

Филм „Бранили су небо отаџбине“, о великој жртви српских авијатичара који су у Априлском рату покушали да се супротставе нацистичкој војној машинерији, биће приказан вечерас у 22 часа на Првом програму РТС-а.

Прошла је 81 година од априлског рата 1941. године. Историја је запамтила да је у том рату погинуло 11 српских авијатичара, којима је подигнут споменик на Земунском кеју и по којима носи назив улица „Десет авијатичара“.

Међутим, професор доктор Будимир Поточан 35 година изучавао је ову тему и дошао до сазнања да је у Априлском рату погинуло 130 авијатичара. Подаци који мењају историју. Своја сазнања преточио је у дугометражни документарни филм, који после биоскопске има и телевизијску премијеру.

Сценариста филма професор Поточан каже да се за ову тему заинтересовао 1985. године, као и да је имао срећу да су пилоти који су летели 1941. још били живи и веома расположени да о томе сведоче.

„Дозволио сам живима да говоре о својим палим пријатељима“, наводи Поточан.

Сценарио за филм је, како каже, брзо написао, али је истраживање о теми трајало 35 година.

„Неке од података сам добио прошле године, непосредно пре него што је књига изашла. Рецимо, о чувеном капетану Жунићу који је предводио своју 102. ловачку ескадрилу први у сусрет непријатељу“, објаснио је Поточан.

Према његовим речима, када једном почне истраживач никада не престаје да се бави том темом, напомињући да на неки начин тема пронађе истраживача.

Новинар и дугогодишњи факултетски професор и пуковник Горан Иконић директор „Застава филма“ сложио се и да је филм не само значајан за историју, већ и за војску данас.

„Прошле године је обележено 80 година од Априлског рата који је трајао десетак дана и током којег је војска пружила велики отпор. Ово је само једна од тема које смо успели да обрадимо, а имамо још неколико. Имамо причу о капетану Александру Берићу, који је је намерно потопио свој монитор 'Драва' да не би пао у непријатељске руке и потонуо заједно са њим“, истакао је Иконић.

У продукцији је филм о одвођењу српских војника и официра у немачке логоре.

Иконић наводи и да су њихови напори усмерени ка чувању и неговању традиције и сећања на оно што се десило у прошлости.

„Сада је Априлски рат у фокусу. Пре тога смо се са РТС-ом бавили периодом 1999. године када урадили неколико значајних тема – Ратне приче са Кошара и Паштрика. Пре тога смо се бавили Великим ратом“, додао је Иконић.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво