Читај ми!

Циклус „Биографије на филму“ – открива нам светове славних великана

У Музеју Југословенске кинотеке траје циклус „Биографије на фиму“. На програму је 14 домаћих и страних остварења која се баве животом и делом славних личности.

Какви су били светови славних великана, како су живели животе, долазили до достигнућа или посрнућа, откривају нам биографски филмови. Циклус „Биографије на филму“ у Музеју Кинотеке чине нека од култних остварења овог жанра: Форманов Амедеус, Капурова Елизабета, филм о Исидори Данкан, биопик о Труману Капотију, о Фриди Кало, Џонију Кешу.

„За историју филма је јако важна 1932. година када је кнез Јусупов, гледајући филм Распућин и царица, чувеног Ем-Џи-Ем студија, одлучио да тај студио тужи и променио ток историје филма, јер се од тог момента пре почетка сваког филма који има жељу да одступи од могућих судских последица, налази и она чувена реченица да су 'неке личности и догађаји измишљени'“, истиче Маријана Терзин Стојчић, ауторка циклуса.

Иако је биографски филм Карађорђе означио почетак домаће кинематографије, југословенска продукција се не може похвалити великим бројем играних биографских остварења.

„Осамдесете године су биле преломне. То је време заласка Јосипа Броза Тита, када су попустиле и националне и друштвено-политичке стеге и цензорске шпијунке у којима просто није било простора за глорификацију одређених личности, осим Јосипа Броза."

"Те године се појављује један од најзначајнијих филмова тог времена, најзначајнија филмска биографија, а то су Снови, живот, смрт Филипа Филиповића, филм Мише Радивојевића, у којем бриљантно игра Александар Берчек. Не можемо никако да заборавимо и Едуарда Галића који прави филм о Светозару Марковићу, а снима се и филм Тајна Николе Тесле, у којем игра Петар Божовић, заједно са Орсоном Велсом“, подсећа ауторка циклуса „Биографије на филму“.

Циклус, за који је повод велики успех филма Тома, нас подсећа и на први музички југославенски биографски филм Дечак и виолина, Јована Ранчића из 1975. године, о чувеном виолинисти Трипу Симонутију, али приказује и занимљиве биографске филмове из овог века, попут остварења Доктор Реј и ђаволи, Динка Туцаковића, о боравку америчког редитеља Николаса Реја у Београду.   

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи