Читај ми!

Танасије магазаџија из „Нечисте крви“, последња улога Власте Велисављевића

Популарни српски глумац Власта Велисављевић (1926-2021) обележио је овдашњу филмску, телевизијску и позоришну сцену, бројним епизодним улогама које су временом добијале на значају. Његову последњу улогу, магазаџије Танасија, видели смо у четвртој епизоди серије „Нечиста крв“.

У сценама које је одиграо са Леоном Лучевим (Јовча), Власта Велисављевић као да је сажео све оно што га је карактерисало кроз глумачке деценије.

Танасије је у Велисављевићевој интерпретацији само наизглед невешти помоћник, оличење „малог човека“, који увек промућурно зна шта је његов интерес.

Због тога, али и због изузетне виталности (глумио је практично до краја живота), Власта је био миљеник гледалаца.

Од почетка 21. века Власта Велисављевић слободније је говорио о својим животним тегобама. Почетком 1943. године, са само 17 година, интерниран је у концентрациони логор Дортмунд Херде у Немачкој.

Године 1944. године побегао је из логора. У српској престоници је доживео савезничко бомбардовање, глад и сиромаштво.

По завршетку рата покушао је да побегне у у Америку. Није успео, па је ухапшен и одведен у затвор који се тада налазио на београдској Ади.

Недуго након пуштања на слободу, 1950. године, ухапшен је и одведен у затвор на Бањицу, одакле је пребачен на Голи оток. Ту је провео три године.

Године 1953. рехабилитован је и враћен у Београд. Ипак, због његове прошлости, не само да су му врата бине у позориштима била затворена, него му нису дали ни да гледа представе за које је имао карте.

Када је коначно дошао до прилике да глуми, Власта је у вишедеценијској каријери играо у 45 дугометражних филмова, 61 телевизијском филму и 57 серија.

На филмском платну први пут се појавио 14. јула 1959. године у ратној драми Ноћи и јутра у режији Пјера Мајхровског.

Реприза четврте епизоде серије Нечиста крв је на Првом програму РТС-а у суботу, 18. децембра у 16 сати, а у суботу и недељу увече, очекују нас нове епизоде најгледаније домаће серије Нечиста крв.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво