Читај ми!

Јасна Ђуричић и Ентони Хопкинс проглашени за најбоље европске глумце у 2021. години

У Берлину су 34. пут додељене награде Европске филмске академије. Српска глумица Јасна Ђуричић, проглашена је најбољом европском глумицом за улогу у филму „Кво вадис, Аида“, редитељке Јасмиле Жбанић, а сер Ентони Хопкинс најбољим глумцем за улогу у филму „Отац“.

Додела Европских оскара протекла је у знаку босанскохерцеговачког филма Кво вадис, Аида посвећеног Сребреници и њеним жртвама. Проглашен је за најбољи европски филм у 2021, Јасмила Жбанић добила је награду за најбољу режију, а за улогу мајке која покушава да спаси своју породицу, Јасни Ђуричић је додељена награда за најбољу европску глумицу.

„Наш филм је постигао универзалност. Наш филм подједанко могу да разумеју људи на просторима бивше Југославије, али не само они, односно не само ми, него људи широм света... То је наша прича, наша највећа рана, али тих рана је истовремено у свету онолико. Срећна сам зато што смо успели да дамо глас не само жртвама и мајкама са наших простора, него из читавог света“, наглашава Јасн Ђуричић.

Награду Европске академије за најбољег глумца добио је Сер Ентони Хопкинс за улогу у филму Отац. За сценарио тог филма који приповеда о деменцији, награђени су Кристофер Хемптон и Флоријан Зелер.

За животно дело признање је добила мађарска редитељка Марта Месарош, а данској ауторки Сузан Бир уручено је признање за достигнућа у светској кинематографији.

Због неповољне епидемијске ситуације и овогодишња свечаност Европске академије која заокружује филмску годину на Старом континенту, у монументалној берлинској „Арени“ одржана је уз подршку различитих дигиталних формата.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво