Читај ми!

У сусрет серији „Нечиста крв“: За наклоност младе удовице надметали су се многи – ко је била Ташана

После великог успеха филма „Нечиста крв – грех предака“ на мале екране стиже наставак приче о пропадању имућне врањанске породице из 19. века. Овог викенда, у суботу и недељу од 20 часова на Првом програму РТС-а, гледамо прве две од укупно 10 епизода серије „Нечиста крв“.

Серија је настала је у продукцији РТС-а и "This and That Productions", по мотивима неколико дела великог српског писца Боре Станковића.

Адаптације оригиналног сценарија Војислава Нановића за потребе серије радили су Милена Марковић, Катарина Митровић и Дејан Прћић. Режију првих пет епизода потписује Милутин Петровић, а преосталих пет наставака Горан Станковић.

Једна од глумица коју гледамо у првим епизодама серије је и Анђела Јовановић која тумачи Ташану, удовицу Ђорђа, Хаџи Трифуновог сина. Док се за њену наклоност надмеће више мушкараца, Ташана затворена у мрачној соби сања томе да још нешто има од живота.

Услед положаја жене у тадашњем друштву, она је у вечно подређеном положају – никад Ташана, увек нечија и никад своја.

„Ташана најбоље објашњава своју позицију реченицом да је као девојка била ћерка газда Младена, као удата - снаја Хаџи Трифуна, а сада, као удовица, мајка Хаџи Трифунових унука“, каже Анђела Јовановић о лику који тумачи и додаје: „То значи да она није индивидуа, да она као жена нема своју личност, свој карактер и своју позицију, већ је функција у једном друштву и спремна је да се бори за сопствену егзистенцију.“

Ипак, Анђела издваја Ташанину храброст: „Мислим да је она неко ко је одлучио да преузме контролу над својим животом, а напослетку и одговорност за своје поступке. Сматрам да је то изузетно храбро и часно.“

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи