Читај ми!

Пантеон Матице српске – документарно-играна серија о најстаријој институцији нашег народа

На Другом програму РТС-а емитује се нова документарно-играна серија „Пантеон Матице српске", која кроз шест получасовних епизода истражује и реконструише време и околности Матичиног настанка и рада у првој, пештанској фази.

Најстарија културна установа нашег народа, Матица српска, основана је 16. фебруара 1826. у Пешти, где јој је било седиште до пресељења у Нови Сад 1864. године.

Јован Хаџић је написао Устав и изабран је за председника Матице, а Летопис је постао њено гласило. Оснивачи, шест трговаца и један правник, овај чин озваничили су кружним потписима како никог не би посебно истицали.

„Тако је и ова серија конципирана као један низ од шест документарно-фељтонистичких телевизијских епизода које ће осветлити тај период и ту установу која, свакако, служи на част нашем народу“, наводи Божидар Ђуран, аутор серије.

Прве две епизоде, са насловима Летопис и Матица српска, посвећене су часопису и Матици као установи.

Летопис Матице српске је најстарији књижевни часопис у Европи који континуирано излази два века. За две године ће се навршити 200 година од када тај часопис излази. После Српске православне цркве, Матица српска, као институција, је наша најстарија институција световног карактера“, подсећа Ђуран.

Наредне четири епизоде су портрети првог председника Јована Хаџића, Теодора Павловића, секретара и уредника Летописа, Саве Текелије, председника и највећег матичиног добротвора и Јована Нака, добротвора и оснивача прве књижевне награде у нас.

У серији говоре угледне личности не само из ове институције већ и други релевантни саговорници из институција повезаних са историјатом Матице.

Серија је снимана у Новом Саду, Сремским Карловцима, Сомбору, као и у Будимпешти, Сент Андреји, Араду и Темишвару, а у сценама реконструкције оснивачког састанка Матице учествовали су глумци Народног позоришта у Кикинди.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара