Читај ми!

Серија Црна свадба води вас на путовање на каквом нисте били

Серија „Црна свадба“ у наредних пет недеља, викендом од 20 часова на Првом програму, повешће гледаоце у свет мистерије. Инспирација за психолошки трилер са примесама хорора, како истиче редитељ Немања Ћипранић, је свет у којем живимо, то јест страшна данашњица.

Серија Црна свадба, чији су креатори сценариста Страхиња Маџаревић и редитељ Немања Ћипранић, светску премијеру имала је на 27. Филмском фестивалу у Сарајеву.

Прве две епизоде одушевиле су публику, а пред телевизијске гледаоце серија од 10 епизода стиже 30. октобра.

Ћипранић истиче да је у питању психолошки трилер са примесама хорора и мистерије, што није уобичајено у домаћем ТВ програму.

„Наша идеја је била да ову конвенцију жанра која је универзално разумљива свима на свету сместимо једну локалну причу, локални миље са обичајима и свиме што прати то и да пружимо публици једно путовање које није до сада видела", објашњава гост Јутарњег програма.

Црна свадба, обичај који је био инспирација за серију, и даље постоји у Источној Србији. Уколико мушкарац који је стасао за женидбу умре, сахрањује се у свадбеном оделу, а испраћа га вереница или нека друга девојка одевена у венчаницу.

„Иницијална инспирација јесте био злочин у Јабуковцу, та трагедија, али морам нагласити да се ми нисмо бавили реконструкцијом тог догађаја из пијетета према жртвама и породицама. Ово није документаристичка серија да бисмо (догађај) реконструисали верно", наводи Ћипранић.

Према његовим речима, много већа инспирација био је свет у којем живимо, данашњица и не само код нас него генерално у свету.

„Догађаји које пратимо из дана у дан су страшнији од Црне свадбе и онога о чему ми причамо. Жеља нам је била да пробудимо свест људи где ћемо завршити ако под хитно нешто не променимо", поручио је редитељ.

Љиљана Благојевић у серији Црна свадба тумачи улогу која припада више натприродном делу приче, а костим је такав да је глумица потпуно непрепознатљива.

„Текст је изузетно озбиљан и добро урађен, уметнички јако квалитетан", каже цењена уметница додајући да се њен лик појављује у четири епизоде, али да без обзира на то, толико је важан да без те улоге не може да постоји серија.

Прве две, од укупно 10 епизода серије Црна свадба, на мале екране стижу за викенд, од 20 часова на Првом програму РТС-а. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи