Читај ми!

„Српски Чернобиљ“: Бјелин наредни пројекат – нуклеарна несрећа у Институту „Винча“

Следећи пројекат Драгана Бјелогрлића биће филм о цурењу радиоактивног материјала из нуклеарног реактора у Институту „Винча“ 1958. године.

Бјелогрлић је у интервјуу за Радио-Београд 1 говорио о случају пиратизације филма Тома, али и најавио свој следећи пројекат – екранизацију истинитог догађаја из 1958. у Институту „Винча“.

Није желео много да открива о филму, али прослављени глумац и редитељ је пре неколико година говорио о намери да направи филм о несрећи у Винчи по мотивима романа Случај Винча, професора Медицинског факултета Горана Милашиновића.

Тада је откривено да Вук Ршумовић и Бјелогрлић раде на адаптацији књиге и писању сценарија, а да је радни назив филма Чувари формуле.

„Начин на који је он представио то дело је једна изузетно узбудљива људска драма са елементима трилера која је изузетна инспирација за филм на коме управо радимо Вук Ршумовић и ја“, рекао је тада Бјелогрлић.

„Српски Чернобиљ“

Нуклеарна несрећа у Винчи десила се 15. октобра 1958. године у Институту за нуклеарне науке у Винчи, када је дошло до цурења радиоактивног материјала из првог нуклеарног реактора у Југославији.

Смртоносним дозама радијације озрачено је шесторо истраживача – Роксанда Дангубић, Радојко Максић, Стјепко Хајдуковић, Драшко Грујић, Живорад Богојевић и Живота Вранић.

Академик Павле Савић успео је да уговори да се озрачени истраживачи одведу у париски Институт „Кири“, јер у београдским болницама нису могли да добију адекватно лечење.

Месец дана касније петоро пацијената, изузев Благојевића, добило је тада експерименталну терапију трансплантације коштане сржи. Максић ће ући и у анале медицине као први човек коме је пресађена коштана срж.

Сви сем Вранића су успели да се опораве од последица зрачења.

Током накнадне истраге, професор Савић је истраживаче оптужио за немар у обављању ризичног посла и неадекватну заштиту експерименталног реактора.

О несрећи се у јавности није много говорило и многе информације држане су под велом тајне. Истраживачки програм, о којем се спекулисало да је био покушај Југославије да развије сопствено нуклеарно наоружање, обустављен је убрзо после несреће.  

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 13. окт 2021, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Institut je tu da bi se unistili tragovi civilizacije

Neverovatno je da je institut postavljen bas na tako vaznom arheoloskom nalazistu u svetu, da se zatruje zauvek.

(среда, 13. окт 2021, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

MOBILNI TELEFON I "CURENJE"

1. Svaki telefon više zrači od tog "srpskog Černobilja"!
2. Em nisu nastavili istraživanje, em su ga pre par godina isključili... glupost na kub!!!

(среда, 13. окт 2021, 13:26) - anonymouszamorano [нерегистровани]

NEMA nista of filma

Koje ce lazi sad da izmisli,Bjela zna sta se desavalo u Vinci!

(среда, 13. окт 2021, 10:57) - anonymous [нерегистровани]

Glupost

Ogromna glupost sto nije nastavljeno istrazivanje.