Читај ми!

Окултна мистериозна серија „Црна свадба“ ускоро на Првом програму РТС-а

Серија „Црна свадба“, психолошки трилер чији су креатори сценариста Страхиња Маџаревић и редитељ Немања Ћипранић, светску премијеру имала је на 27. Филмском фестивалу у Сарајеву. Прве две епизоде одушевиле су публику, а пред телевизијске гледаоце серија од 10 епизода стиже 30. октобра. Иза овог оригиналног ТВ пројекта стоје продукцијска кућа „Фајерфлај“ и Телеком Србије.

Специфичан назив Црна свадба дошао од старог влашког обреда у којем приликом смрти младог мушкарца који је годиштем стасао за женидбу, он бива сахрањен у свадбеном оделу, а испраћа га вереница или нека друга девојка одевена у венчаницу.

„Од иницијалне идеје за серију коју треба испричати у конвенцији жанра, а опет дати један снажан локални карактер, па до 30. октобра када ће премијерно бити приказана на РТС-у, прошло је више од три и по године. Пут је био поприлично дуг и кривудав али то је цена посвецености, примера ради неке епизоде су имале и 19 руку сценарија. Већи део креативних решења и одлука је донесен у припремама које су такође врло детаљно рађене“, каже редитељ серије Немања Ћипранића.

Жанровски, Црна Свадба је, како објашњава Ћипранић, психолошки трилер са елементима мистерије и хорора, жанр који до скоро није био претерано заступљен на нашим просторима за разлику од светских трендова где је поприлично актуелан.

Кроз веома изражено присуство фолклорних елемената и народних веровања из овог дела Србије, управо ће овај обред бити један од приказаних веровања са којима ће се суочавати и двојица инспектора.

Прича почиње у малом месту у источној Србији где Митар, иначе миран и благ човек, изненада и на бруталан начин убија дванаесторо својих комшија. Покушавајући да расветле мотиве злочина, Петар, припадник безбедносне агенције и инспектори Томић и Благојевић позивају Наташу, реномираног психолога, да као судски вештак утврди да ли је Митар психички оболео или се иза злочина крије неки други мотив.

„Прича је инспирисана истинитим догађајима, првенствено масакром који се догодио у Јабуковцу пре 14 година, али суштински говори о борби између добра и зла која се мора водити у нама самима сваког дана“, истакао је редитељ.

Ћипранић каже да је само снимање протекло без већих проблема, понајвише захваљујући екипи која је била састављена од великих професионалаца.

„Сарадња са глумцима је била феноменална, када се осврнем заиста велика част сарађивати да таквим величинама, али и са јако талентованим млађим глумцима, а пре свих чаробном Анастасијом пред којом је, сигуран сам, велика каријера“, навео је Ћипранић.

Бројну глумачку екипу чине Уликс Фехмиу, Јелена Ђокић, Никола Којо, Славко Штимац, Тони Михајловски, Филип Ђурић, Борка Томовић, Анастасија Ђуровић, Небојша Миловановић, Љиљана Благојевић, Предраг Бјелац, Страхиња Блажић, Млађан Црквењаш, Игор Бенчина ... и други.

Права за емитовање откупиле су и највеће ТВ станице у региону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи