Читај ми!

Нови дигитални сјај филма „Сезона мира у Паризу“

Дигиталном рестаурацијом филмског класика „Сезона мира у Паризу“ у режији Предрага Голубовића, Југословенска кинотека и компанија А1 најавиле су наставак сарадње. Поред досадашњих двадесет, за будуће генерације биће сачувано још десет домаћих филмова од изузетног значаја за српску и европску кинематографију.

Нови сјај Сезоне мира у Паризу која је почетком осамдесетих окупила југословенске и француске звезде од Драгана Николића, Микија Манојловића до Марије Шнајдер, Алиде Вали, Рафа Валонеа. Четрдесет година од настанка антиратне драме снимљене у Паризу, у продукцији „Центар филма“, откривамо њене и данас актуелне аспекте.

„Нисмо ми били у Југославији нимало иза Холивуда или неких европских филмских сцена, него смо можда били чак напреднији у смислу неких ствари које смо радили", сматра Дејан Турк, генерални директор „А1 Србија“ и „А1 Словенија“.

У фокусу – љубавна прича Југословена у Паризу, прогоњеног траумама рата и неупокојеног фашизма. Најупечатљиви је сусрет са сликаром чији је атеље опремљен радовима Даде Ђурића, инспирисаних ратом и терористичким нападом у београдском биоскопу „20. октобар“.

„Све оно што је ауторска екипа овог филма наговештавала да би можда могло да се деси, а то је да иако је Други светски рат иза нас, његове варнице и даље тињају – било је нешто у шта људи који су гледали филму у то време тешко да су могли да поверују до краја“, напомиње Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Редитељ и сценариста Предраг Голубовић током каријере снимао је партизанске вестерне и специфичне ауторске форме попут кратких филмова без речи.

„Мислим да је то некако његов најличнији филм који највише говори о том страху и трауми рата који је он доживео као десетогодишњак. У ствари, највише говори о ономе што је њега током целог живота мучило“, наводи редитељ Срдан Голубовић.

Осим уметничке вредности, увид у време од пре четири деценије, важан је разлог да Сезону мира у Паризу погледају нови, млади гледаоци. Прилика су бесплатне пројекције 15. и 16. октобра у сали „Макавејев" Југословенске кинотеке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи