Читај ми!

Зашто Београд привлачи филмске продуценте?

Скоро да нема дана да се у појединим деловима Београда не снима неки филм или серија. Док се једни радују томе што могу да сретну глумачке екипе, они чији су крајеви традиционално занимљиви филмаџијама већ зазиру од филмских камера, јер, кажу, то прилично ремети редован живот. Шта у Београду траже и налазе холивудски продуценти, а шта смета грађанима?

Београд је поред Прага и Будимпеште постао незаобилазно место на мапи свих скаута који траже локације за холивудске и друге филмове. Филмаџије кажу да је то зато што се снима на релативно малом градском језгру, а да се на неки начин дублирају европске метрополе, понекад чак и неки амерички градови.

„Ми смо негде 2019. године дошли до процене да је око 4.000 снимајућих дана било у Србији, а то дефинитивно прави велики притисак и на организацију града свакодневни живот грађана", рекла је Милица Божанић, извршни директор Српске филмске асоцијације

Примамљиве локације углавном су Кнез Михаилова, Косанчићев венац, Калемегдан, Скупштина града као и музеји и институти.

У последње време интересантан је и Нови Београд због специфичних зграда бруталистичке архитектуре. 2019. године скоро да није било дана да се у неком делу града није снимало.

Ипак, нису сви задовољни када се филм снима баш у њиховом крају. Како показује евиденција станара Улице митрополита Петра на Палилули, већ четири године, осим прошле, због короне, ретки су дани када улица није затворена за потребе снимања.

„То је кренуло још 2018. године и како се уходавало практично од октобра 2018. године, почело је да буде сваког месеца. Они дођу отприлике око 6.30 сати и снимају до 20 сати увече, неки пут до 22 сата.

Недостатак приватности, бука и светлост рефлектора су, како тврди, постали свакодневица.

„Они постављају торете скеле које се поставе врло брзо, за сат времена и са тим заузму целу улицу, цео ћошак улице на ком не сме да се паркира, јер ту паркирају своја комби возила", навео је станар улице на Палилули, Александар Поповић.

Станари су неколико пута звали и комуналну милицију, која, како кажу, дође и наплати казну за паркирање, али, када оде, екипа се врати и настави снимање. Из Секретаријата за саобраћај добили смо обавештење да је за снимање на градским улицама потребно добити сагласност по прописаној процедури уз документацију која подразумева подношење захтева, саобраћајни пројекат измене режима саобраћаја, сагласност онога ко управља путем, али и доказ о уплати таксе.

За стајање на коловозу плаћа се окопет хиљада динара по возилу, а накнада за обуставу саобраћаја, уколико је реч о улици којом се креће јавни превоз, 129 динара по метру квадратном.

Многи европски градови се просто такмиче за холивудске продуценте, јер се од снимања филмова зарадјује. Не доносе само таксе зараду, већ и смештај екипе, ангажовање домаћих филмских радника.

Све су то разлози да нам буде мило када видимо да се неки филм снима баш у нашем крају. То вероватно понекада ремети нашу свакодневицу, али пуни градски буџет. Мислимо о томе када се следећи пут изнервирамо због заузетог паркинга или затворене улице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара