Читај ми!

Закорачите у свет балканске адвокатуре – почиње серија „Бранилац“

Прва адвокатска серија код нас – „Бранилац“ стигла је пред гледаоце РТС-а. Причу из угла наших најпознатијих адвоката режирала је Јелена Светличић. Прва епизода носи наслов „Трагедија једног Кордунаша, први део“.

Најпознатији судски случајеви са Балкана тема су Браниоца. Описани су догађаји из књиге адвоката Оливера Ињца, Филоте Филе, а коришћени су и оригинални предмети адвоката Вељка Губерине и Томе Филе.

Глумци кажу, као што су адвокати веровали у оне које су бранили тако су и они поверовали у своје ликове. 

„Оно што је мени било глумачки занимљиво јесте то што је Вељко Губерина имао изразит шарм, изразиту, карактеристичну дикцију, акценат, наступ динамику изговарања“, објашњава глумац Ненад Јездић.

Стварни случајеви пред судом, већ сами по себи, били су готово филмски.

„Сигурно је занимљиво, сигурно ти истинити случајеви јер живот пише најузбудљивије сценарије. Живот је толико непредвидив и толико разноврстан и толико се чудних ствари догађа у животу да највећа машта не може да осмисли“, нагласио је један од протагониста серије Тихомир Станић.

Судски процеси некога мотивишу да студира права, а редитеље да их преточе у филмску причу. Први пут код нас добијају телевизијски живот.

„Увек када говоримо о неким случајевима углавном их тумачимо са стране тужилаштва или полиције, а ретко када са стране адвокатуре. Ти адвокати су врло често носили судбину практично својих клијената – оних који су били оптужени – самим тим и ти адвокати су били под осудом јавности“, истакла је Јелена Светличић, ауторка серије.

Свих шест случајева, смештених у девет епизода серије, једнако је интригантно. 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 10. окт 2021, 18:13) - milos [нерегистровани]

guberina

bravo Jezdo!
kako mi je drago kada te izvuku iz fijoke u koju su te nepravedno smestili i kada svojim bezgranicnim talentom i vrednim radom pokazes svima kakva si ti GLUMCINA!
ovaj, tvoj, guberina je remek-delo.

(недеља, 03. окт 2021, 18:35) - Mitar [нерегистровани]

Fantastična gluma

Inače izvanredni Nenad, napravio maestralan prikaz lika, našeg najčuvenijeg i najboljeg advokata svih vremena!

(среда, 29. сеп 2021, 01:02) - anonymous [нерегистровани]

Branilac

Opaka serija...dobra prica

(петак, 24. сеп 2021, 13:31) - Dragica [нерегистровани]

Ubeljivo

Sjajna interpretacija istinitih dogadaja,
jednostavna, ubedljiva sa lakocom se gleda. To je primer za scenario i reziju.
Svaka cast kreatorima serije i glumcima

(среда, 22. сеп 2021, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

Čestika

Dopadljivo, verodostojno, odlični glumci.

(среда, 22. сеп 2021, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

Odlično

Odličan početak serije. Aleksandar Stojković i Nikolina Friganović, oboje iz Republike Srpske, izvanredno tumače svoje uloge i upućujem im sve čestitke .

Veljko Guberina je bila svetleća reklama za advokaturu u SFRJ i zahvaljujući njemu narodu je bilo malo jasnije o kakvoj je profesiji uopšte reč.