Читај ми!

Гран при „Живојин Жика Павловић“ Ивану Икићу за филм „Оаза“

Редитељ Иван Икић добитник је гран прија „Живојин Жика Павловић“ 14. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије. Награђени и Данило Шербеџија, Антонета Аламат Кусијановић, Лана Барић, Санди Павлин.

Жири, у саставу: редитељ Горан Марковић, словеначки редитељ Клемен Дворник и глумац Марко Јанкетић, о овогодишњем добитнику признања које носи име Живојина Жике Павловића донео је једногласну одлуку.

„Редитељ са једноставном лакоћом филмског језика и ненаметљивим редитељским поступком открива необичну, а универзалну љубавну причу“, наводи се у образложењу одлуке жирија да Иван Икић буде награђен за филм Оаза

Жири је другу награду „Живојин Жика Павловић“ доделио Данилу Шербеџији за филм Тереза 37, а трећу Антонети Аламат Кусијановић за филм Мурина. Специјално признање за режију добио је Срђан Драгојевић за Небеса.

Добитница награде LIFFE за најбољу женску улогу је Лана Барић, за насловну улогу у филму Тереза 37 Данила Шербеџије, док је награда LIFFE за најбољу мушку улогу припала словеначком глумцу Сандију Павлину, за улогу у филму Санремо у режији Мирослава Мандића.

У селекцији Дивљи филм, жири у саставу: Марко Сопић редитељ, Коста Пешевски драматург и Синиша Цветић, редитељ, за најбољу режију наградио је Далибора Матанића за остварење Зора.

„Ово остварење на најбољи начин својом оригиналношћу и аутентичношћу филмског језика и визуелном естетиком представља управо оно што смо тражили у овој селекцији“, јасан је био жири.

Гран при „Радомир Бајо Шарановић" за најбољег младог редитеља у селекцији Студентски филм освојила је Исидора Ратковић из Сарајева за филм Зашто не заплешете.

Друга награда за најбољег младог редитеља одлази у руке Матији Лукачу из Србије за режију филма Полица 21, а трећа награда Николи Вучинићу из Црне Горе, редитељу филма Велика достигнућа.

Чланови жирија су били: Коста Пешевски, Драган Јовић и Милош Влалукин.

Награде ће вечерас бити уручене добитницима у лесковачком Народном позоришту на церемонији затварања Фестивала, а након пројекције филма Нечиста крв – Грех предака у режији Милутина Петровића. 

број коментара 0 Пошаљи коментар