Читај ми!

Јованка Броз – живот налик филмском сценарију

Прва епизода играно-документарне серије „Јованка Броз и тајне службе“ вечерас у 22 сата на Првом програму РТС-а. Режију потписује Недељко Ковачић, а кроз причу нас води наратор - глумац Тихомир Станић.

Живот прве даме Југославије био је налик филмском сценарију. Да би га преточили у телевизијску форму, проучавала се архивска грађа, сведочили су непосредни учесници и користила истраживања историчара.

Гламурозна дива била је прислушкивана, али и оптужена за шпијунажу, одликована у рату, а достојанствена и када је била лишена основних људских права. Једни су је гледали са дивљењем, други као строгу, снажну и тајанствену.

„Она се касније потпуно подредила улози супруге, била је његова пратиља у правом смислу те речи, чак и његова последња одбрана. Говорило се да је у својој малој торбици дамској носила пиштољ, у случају да то затреба. Ја сам се трудила да је браним, али да не идем са том сентименталношћу и слаткоћом да је не сладим, да не направим од ње једну хероину него да то буде стварна жена“, напомиње Снежана Савић која у серији тумачи лик Јованке Броз.

Глумцима је посебан изазов враћање у историју. Некима релативно блиска, ипак много тога далеко и неоткривено. Улога Јосипа Броза Тита припала је Небојши Дугалићу.

„Мислим да до сада нико се није позабавио таквом перспективом гледања и на епоху и на лик, зато што се обично мислило да је реч о једном апсолутном вођи који је држао све конце у својим рукама, а заправо, ова серија сведочи о томе како изгледа та подвојеност власти изнутра“, напомиње Дугалић.

О тајним службама које су прожимале живот прве даме и обележиле једну епоху, сваког понедељка од 22 сата.