Читај ми!

Српски „Твин Пикс“ или „Досије икс“ - почиње „Бележница професора Мишковића“

Сезону премијерних викенд серија на РТС-у ове јесени, отвара „Бележница професора Мишковића“. На Првом програму емитује се прва од 12 епизода снимљених по роману Ратка Дмитровића, у режији Мирослава Лекића.

Мистерије и натприродни догађаји у средишту су детективског трилера који који нас између прошлости и садашњости, реалности и илузије упознаје са спектром ликова који покушавају да открију додирне тачке.

До истине се долази уз помоћ мале црне бележнице - опасне по живот актера драматуршки слојевите радње.

Бележница је и кључ загонетке. А да би се комплексан наратив адекватно илустровао први пут у једној домаћој серији коришћени су специјални ефекти више својствени филму.

„Они нису састави део обично сценографије, где се нешто мало дорадило или чистило због епохе, него заиста имају своју драматуршку функцију. Ово је серија која у жанровском смислу отвара простор који до сада није био рађен... Жанр натприродних појава", рекао је редитељ Мирослав Лекић.

На путовању у тајанствене догађаје и фантазије, ситуације се преплићу кроз декаде, водећи нас на два колосека.

На овом садашњем је припадник тајне службе који игра двоструку игру.

„Опет могло би се рећи да ради за трећу страну која је у његовом личном интересу. Шта је то то ће гледаоци видети кад буду гледали серију. Сама серија чини да ви као гледалац поверујете у све то што се дешава и да је то стварно могуће", каже глумац Дејан Луткић.

Жанровску лепезу Бележнице професора Мишковића која би се могла окарактерисати као српски Твин Пикс или Досије Икс, оживео је глумачки ансамбл у коме су поред осталих, Момчило Оташевић, Милена Радуловић, Аница Добра, Светозар Цветковић, Ирфан Менсур.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се